Via Algarviana Bensafrim

8 februari, 21 km, bewolkt, beetje regen, 14 graden Bensafrim

Gisteren waren we 10 km voorbij Marmelete gekomen en zo bleef er voor vandaag 21 km van de etappe naar Bensafirm over. Toch nog weer in totaal 854 hoogtemeters, waarbij uiteindelijk 191 meter daling.

In de nacht had het flink geregend en vandaag liepen we in het dal, Vale de Lobo en langs de rivier, Ribeira de Vagarosa. Verschillende keren moesten we deze rivier zonder brug oversteken. Tja, hoe gaat dat? Pauline was onze “padvinder” en liep voorop om een paadje te zoeken. Tot 2 keer toe lukt het haar. We zijn haar trouwe “volgers”. De roze lijn op onderstaande foto is de route, de rode lijn hoe we zijn gelopen. De eerste waterovergang was niet te doen. Te diep. Dan zouden we zeker de schoenen uit moeten. Tussen de bramenstruiken en andere prikstruiken door zoeken we onze weg. Even checken of we de goede richting gaan en bij de route in de buurt blijven. Door het struikgewas staan zeker geen aanwijzingen. En ja we komen bij de 2e mogelijkheid aan om het water te passeren. We kunnen er net door.

We passeren het stuwmeer Barragem de Bravura. Een erg mooi gelegen stuwmeer aan de vallei de Lobo. Van dat stuwmeer zien we niet zoveel. Het ligt diep beneden ons.

Later zien we ook waar de mensen van leefden. Uitgebeeld op tegelwerken. Hier worden de drie onafscheidelijke figuren van de herders getoond: de herder, de hond en de kudde. In dit geval verwijzen we naar geiten van het Algarve-ras, geclassificeerd als een bedreigde diersoort. Dit is een dier dat perfect is aangepast aan de omstandigheden van de arme gebieden van de Algarve en voornamelijk wordt gefokt om vlees en kaas te produceren. In deze streek zijn er nog steeds mensen die zich inzetten voor deze activiteit.

Een stukje verder zien we ook druivenstruiken. We voelen hier het voorjaar. Bij de druiven is het nog niet te zien, die zijn in hun wintertooi, met de mooie vormen, zonder de bladeren. Steeds opnieuw moeten we ook plassen passeren. Dat lukt wel, langs de randen is er net plaats genoeg.

Als we er bijna zijn, komt de zon nog even tevoorschijn. Net 3 km voor het einde, nemen we nog even een pauze.

Op naar Bensafirm. We vinden een cafeetje met allerlei lekkernijen. Chocolade met de vruchten van de Johannesbroodboom en met vijgen. We nemen het ervan…… Deze wandeldag zit er weer op.

Deze wandeling in een zin samengevat: we zoeken onze weg door het water😉…..

1 reactie op “Via Algarviana Bensafrim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.