Monchique rondwandeling watervallen

9 februari, 16,5 km zeer mistig en koud

Voor vandaag stond rondwandeling nummer 5 in de planning. De Cascatas genaamd, watervallen.

Eigenlijk 2 rondjes vanaf de Foia top, langs 3 watervallen. Omdat het erg mistig en koud was, kiezen we ervoor om na de lunch de kortste weg naar Monchique te nemen. Dat is het deel helemaal naar beneden. Te voet gaan we daarna naar Vilafoia. Nog 3 km extra.

Op 900 meter hoogte is het zo mistig dat we bijna geen hand voor ogen zien. Ook nu is GPX track onmisbaar. Er lag een boomstam over het pad. Marion gaat eronder door. De anderen proberen een hoger pad. We zien Marion niet. We roepen naar elkaar om zeker te zijn dat iemand niet verloren loopt. Wel zien we dat het prachtige paden zijn. De vormen van de bomen, de vele mossen, zoals gewei mos, baard mos, bekertjes mos en ook al bloeiende Mimosa. De geuren van die boom en ook de eucalyptus komen met vochtig weer extra naar voren.

Dan komen we bij de waterval van Penedo do Buraco. Is dat alles denken we? Een klein mini stroompje …..maar goed het is en blijft een waterval.

Soms, heel even zien we wat meer van de omgeving en van elkaar. Zoals ook aan de noordelijke kant van de Foia berg de boerderijen met de terrassen en de fraai bloeiende heide.

We kijken even of het cafe bij Foia open zou zijn. Volgens internet open, we komen eraan en het blijkt gesloten. We vinden een plekje op de grond en genieten zo van de wolken die nu heel vlakbij lijken. We treffen heel even een klein beetje zon.

Wat doen we vragen we ons af? Door de wind, mist en kou wisten we het. De kortste weg naar Monchique. We dalen af. Meer dan 400 meter in 4 km. Goed voor de been spieren, en hard werken voor de knieën….

Als we in Monchique zijn is het tijd voor ons etappe drankje. Voor de meesten koffie tijd met wat lekkers. En dat is een verstandige keuze, als je nog 3 km omhoog moet klimmen….

Nog 2 dagen van de Via Algarviana te gaan. Zaterdag komen we bij ons eindpunt aan. Cabo de Sao Vicente, we komen eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.