Via Algarviana etappe 13

10 februari, 21 km, droog veel wind 13 graden, deel Bensafrim naar Vila do Bispo

De etappe van Bensafrim naar Vila do Bispo is  30 km lang. We starten daarom in Barao de Sao Joao, 6 km na Bensafrim en wandelen naar Raposeira, dan is het nog 4 km te gaan naar Vila do Bispo. Die doen we er morgen bij.

Het was een mooie start deze morgen. Een klein uurtje in het busje en na aankomst het kleine dorpscafe opzoeken van Barao de Sao Joao. De plaatselijke bevolking zit er al, sommigen zelfs in de ochtend met een biertje of wijntje. Het dorp is bekend door de vele nationaliteiten die er wonen, vaak kunstenaars en dat zie je in het dorp terug.

We beginnen direct met een klim en komen in het bos ten noordwesten van het dorp. De “Perimetro Florestal”, vol met parasoldennen.

Het is een zeer mooie etappe. De heuvels en dalen volgen elkaar voordurend op. We zien vele tinten groen in dit mooie glooiende landschap. Een van de hoogtepunten is het Vinha Velhadal, een vruchtbaar landbouw gebied.

Later komen we op een zeer uitgestrekt plateau en het Lagoa de Budens (Budensmeer). Een wetland gebied met in het vogeltrek seizoen vele vogels.

Hier aan de kant van dit natuurgebied vinden we een plekje uit de wind. Tijd voor de pauze….

Na het passeren van de grote weg, de Estrada National 125, komen we in een natuurpark Alentejano. Verrassend mooi met ineens weer forse stijgingen. Op het hoogste punt kunnen we net de zee zien!

Intussen is het steeds harder gaan waaien. (Windkracht 5 a 6) Hier en daar moeten we oppassen dat we niet omver waaien.

In deze vroege voorjaars maand februari zien we toch al enkele bloemen. Met dank aan Marion. Die heeft de naam ervan op kunnen zoeken. We kunnen ons voorstellen dat het hier de komende maanden een kleurenpracht zal worden.

Deze fantastische wandeldag sluiten we af in een cafeetje in Raposeira. Morgen de laatste dag ……

6 reacties op “Via Algarviana etappe 13

  1. Ik schrijf deze reactie op zaterdag, jullie laatste wandeldag. Ongemerkt zijn er 14 dagen voorbij gegaan, waar is de tijd gebleven. Ik heb genoten van de mooie natuur die m.n. Mieke zo mooi in beeld heeft gebracht, de beschrijving van de wandelingen en de foto’s van jullie, krachtige vrouwen. Deze vrouwen, van wie ik de meeste persoonlijk ken, worden niet zomaar met windkracht 5 of 6, weggeblazen. Daar is meer voor nodig. Ik wens jullie een mooie laatste dag, een goede thuisreis en een zachte landing met alle ervaringen die jullie hebben opgedaan. Lieve groet, Elly

  2. Dag Mieke…..toch jou “gevonden!” Wat een schitterende avontuur! Jullie genieten! Doe dat morgen ook maar: de wereld is hard genoeg op dit moment!
    Als ik jouw foto’s zie en de verslagen lees, blijf je hoop houden ….juist nu voor de ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.