Via Coriovallum Houthem Spaubeek

7 januari, zonnig, 13 graden, 15 km

Een van de pareltjes van Zuid Limburg op wandelgebied is de Via Coriovallum. Een 8-tje waarbij we beginnen bij Houthem naar Spaubeek, Spaubeek Heerlen, Heerlen Houthem, Houthem Vijlen en Vijlen Heerlen.

We overnachten 3 x in het prachtige Nivon huis. Deze morgen waren we er om 10.30. De eerste kennismaking gaf al meteen een goede indruk. Wij gaan dat samen doen. We zijn van links naar rechts Joepke, Ted, Walter, Ada, Suzanne, Mieke, Marian, Sylvia en Jeanette.

We gaan steeds met de trein van/naar ons beginpunt. Zowel Houthem als Spaubeek hebben een directe treinverbinding met Heerlen. Handig! Zo gingen we eerst naar Houthem met de trein en daar start onze wandeling. Hier en daar vinden we stickers van de route. Een GPX track is wel belangrijk of de route beschrijving.

We boffen zo met een heldere dag en zon. In Schimmert gaan we naar de Reusch. Een plaats waar we een stempel kunnen krijgen voor ons pelgrimspaspoort. Hiervandaan heb je bij helder weer 50 km uitzicht.

We komen bij diverse kapelletjes en wegkruisen. Die zie je hier in Limburg veel. Vaak met een mooie Limburgse tekst. Hier en daar nog versierd met bv kerststerren.

Hier in dit gebied zijn nogal wat dassenburchten. Een inwoner legt uit dat ze de weg soms ondergraven en er regelmatig moet worden ingegrepen. Hier is het licht glooiend. Het voelt bijna als voorjaar.

Ook in Genhout hebben we nog even pauze voor we naar de trein gaan in Spaubeek. Die gaat 1x per uur, we nemen de trein van 16.55 uur. In minder dan 15 minuten ben je in Heerlen. Nog net voor het echt donker is kwamen we bij het restaurant de Twee gezusters aan. Onze eerste heerlijke dag sluiten we af met ons etappe drankje en een dagmenu. Een mooie dag!

2 reacties op “Via Coriovallum Houthem Spaubeek

  1. Wens jullie allemaal Buen Camino, en in het bijzonder Ted en Ada, eerdere wandelmaatjes van me. Ik heb deze tocht vorig jaar met Mieke gelopen, en ik vond hem schitterend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.