Camino Finistere en Santiago

20 en 21 juli, zonnig, 29 graden Santiago Negreira

In het Heilig jaar kun je door de Porte de Gloria de kathedraal van Santiago binnengaan. Er wordt beweerd dat al je zonden dan zijn vergeven. Dat deden we gisteravond toen we naar de pelgrimsmis van 19.30 uur gingen. Later was de doorgang afgesloten met een hek.

In Santiago gaan we nog even van een aantal bijzondere momenten genieten. Zoals de muziek die iedere avond op het plein voor de kathedraal te horen is. Enthousiaste muzikanten zorgen ervoor dat de mensen zingen en dansen.

Wachten tot het donker is en dan op zoek gaan naar Jacobus. Alleen te zien als de lampen bij de kathedraal aangaan. Echt speciaal! Ik heb ooit gelezen dat er een verhaal bij hoort. Zie onder de foto


De meest voorkomende versie -ook met een tragisch einde- verwijst echter naar het traject van een priester uit de kathedraal, verliefd op een kloosterzuster uit het klooster van San Paio, gelegen aan de andere kant van de Plaza de A Quintana. De traditie zegt dat de religieuzen haar ontmoetten via een doorgang die bestond onder de trappen van de A Quintana en waardoor de kathedraal en het klooster met elkaar communiceerden. Na een tijdje zou de priester, moe van de situatie, zijn geliefde hebben voorgesteld om samen weg te lopen. Hij maakte een afspraak met haar in de schemering op het plein en daar verscheen hij in middeleeuwse pelgrimskleding, kleding waarmee hij niet op zou vallen. Hij wachtte geduldig op haar, maar ze kwam niet. Toch gaat de minnaar (of zijn schaduw) nacht na nacht nog steeds naar zijn date. En hij wacht nog steeds op haar.

Nog vol van de speciale ervaringen in Santiago gaan we vandaag verder naar Finistere, ook in etappes van 10-17 km per dag. Helaas zonder Gerard, zijn doel om naar Santiago te lopen is bereikt. We missen hem…..

De route van vandaag is de helft van onderstaande etappe van Santiago naar Negreira. Van Santiago naar Augapeseda, 11 km, voortdurend stijgen en dalen. Het fijne overnachtingsadres in Augapeseda is helaas gesloten. Onderweg zag ik dat er een nieuwe is geopend. (A casa le Boi, net voor Augapeseda) Vanaf Augapeseda nemen we een taxi en gaan morgen verder waar we gebleven zijn

We lopen Santiago uit naar het westen. Het is maar een klein stukje door de stad en je loopt de natuur in. Rustig, de meeste pelgrims blijven in Santiago of gaan naar huis, zo lijkt het vandaag. Er zijn er ook enkelen die we kennen. Vanaf een van de eerste heuvels zien we nog het silhouet van de kathedraal.

Een ander landschap dan naar Santiago. Meer open, door dorpjes, meer mooie en dure huizen met schitterende tuinen en bloeiende bloemen.

We verwachten 27 juli in Finistere aan te komen. Nog 6 wandeldagen…….

3 reacties op “Camino Finistere en Santiago

 1. Wat jammer dat de club niet meer compleet is maar hij had dit van tevoren al aangegeven? Veel plezier nog op de vervolgtocht, gaat vast ook een mooie route worden met alle geluksmomenten van de afgelopen dagen in jullie hart.

 2. En toen waren ze nog met 4 …😉.
  It´s your road, and yours alone. Others may walk it with you, but no one can walk it for you.
  Ieder zijn weg, op zijn of haar manier. Je moet het maar doen onder de zinderende hitte. Proficiat Gerard.
  Voor de dames : follow the sun, and wich way the wind blows. When this day is done. Breath in the air. Set your intentions. Dream with care. Tomorrow is a new day for everyone. Fisterra verwacht jullie …
  Jopat

 3. Mieke, Joke en medewandelaars, het is prachtig om in Santiago aan te komen. Ga genieten van jullie wandeltocht naar Finistere, veel wandel plezier samen, elke dag is uniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.