Camino Français Cacabelos naar Trabadelo

19 mei, 22 km, eerst bewolkt, later zonnig 25 graden

Gaan we de Camino Duro na Villafranca doen of niet? Enthousiast als ik ben, heb ik verteld dat er 2 mogelijkheden zijn om van Villafranca naar Trabadelo te gaan. Kies je dan voor de minst zware route of durf je te kiezen voor de zwaarste met heel veel hoogtemeters en vooral een zware afdaling? Een uitdaging met als beloning uitzicht over Villafranca. Wat ben ik trots op mijn medewandelaars…..ze durven allemaal de zwaarste te kiezen.

Ook de route door de wijngaarden van Cacabelos naar Villafranca is zo mooi. Dat zijn de eerste 9 km. Licht glooiend met rechts en links heuvels begroeid met druivenranken. Op dat moment schijnt de zon nog niet. Het is heerlijk fris weer, ik schat ongeveer 10 graden. We stijgen en dalen makkelijk.

Zelf twijfel ik ook of ik de zware route moet nemen. Mijn schoenen gaan ongeveer 1200 km mee en thuis dacht ik, dat gaat nog net. Het blijkt….net niet. Te ver afgesleten en voor mij betekent dit aan de zijkanten, geen profiel meer en aan de binnenkant 3 mm profiel. Zo ga ik erg scheef lopen en doen mijn voeten pijn. Tja, een les voor de volgende keer. Andere inlegzolen geprobeerd en halverwege gewisseld. Ik voelde het al gelijk. Ik ga mee met de zware uitdaging…. ( En het is goed gegaan). Zie overzicht bord. Het wordt de route naar Padrela.

Dat is dan 10 km stijgen van 500 naar ongeveer 900 meter, waarbij het eerste deel het meest steil is. Wat ik had onthouden was dat het alleen in het begin steil was en daarna vrij vlak. Dat blijkt niet te kloppen en dat voelen we goed. Maar deze kanjers hebben inmiddels allemaal zo een goede conditie dat het gewoon lukt. De beloning met inmiddels een blauwe lucht en fantastisch uitzicht is dan ook groot.

In Pradelo treffen we een bar open. Net daarvoor 3 Amerikaanse dames die het als wij zo trots waren dat ze het hadden gehaald. Als we nog gaan wandelen, drinken we geen alcohol, maar “cerveza con lemon” zonder akcohol smaakt al heel erg goed.

Dan de beloofde zware daling van 400 meter in 4 km. Dat valt ons erg mee. De daling naar Acebo en Molinaseca was ons veel zwaarder gevallen. Of heeft het ook met verwachtingen te maken??We zijn er uiteindelijk best snel.

Beneden worden we opgewacht en de verhalen van deze bijzondere dag worden gedeeld. Proost, morgen gaan we in de richting van O Cebreiro.

4 reacties op “Camino Français Cacabelos naar Trabadelo

 1. Wat een top dag hebben jullie vandaag geleverd met de groep daar mag je zeker een etappe drankje nuttigen of… en lekker nagenieten lekker slapen en morgen weer gezond op voor weer een mooie dag.
  BUEN CAMINO.

 2. Sjonge,jonge, wat heb ik respect voor jullie!!
  En wat zijn jullie al lang onderweg!
  Inmiddels weet ik wat het met je doet als je twee weken een stuk camino loopt, maar jullie zijn echte bikkels!
  En Mieke wat schrijf je toch mooi, ik geniet ervan.

 3. Oh, wat doen jullie het goed, en wat is de omgeving toch mooi.
  Ik loop via de foto’s heerlijk mee.
  Is 25 Gr niet al erg warm?

 4. Mooi, dit verslag. We gaan de voorgaande verslagen en de foto’s ook bekijken. En we doen een abonnement op de volgende. Groet aan iedereen. Heb het goed met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.