Texel dag 3

8 februari, 22 km droog en veel zon 8 graden De Slufter – De Koog en verder

“Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen”. Zomaar een tekst op een van de vele bankjes in de Slufter.

We startten vandaag bij de Slufter (bushalte 117) en wandelden tm Strandpaviljoen paal 12.

Tot onze verrassing hadden we vandaag vooral zon. De weersverwachting was de hele dag bewolkt. Zo gaat dat wel vaker aan de kust. De bewolking komt en gaat, vooral als de wind van zee komt. West – zuidwest vandaag. Eerst liepen we over het fietspad land de duinen, dit deel van de Slufter is niet vrij toegankelijk, een beschermd natuurgebied. Het vroege strijklicht verlicht de velden. Mooi!

We klimmen omhoog bij de grote trap van de Slufter. Boven gekomen heb je een weids uitzicht over de kreken. In de verte zie je de zee en ook dat de duinen daar open zijn. De Slufter staat in open verbinding met de zee. Tweemaal per dag stromen de kreken vol door eb en vloed. Voor vogels is het een rust en foerageer gebied.

Het was vloed en we konden niet overal goed bij de wandelpaden komen. Een keer kozen we voor rechts langs het water, maar moesten toch terug. Te veel en te diep water. Soppen, soppen. Gelukkig hebben we allemaal hoge schoenen. Daar zagen we dat we een pad hadden gemist. Het “Waddenwandelen” pad lag wat hoger. Na de Slufter hadden we een duinpad in de richting van de zee. Hier kiezen we voor het strand en hoopten dat strandpaviljoen paal 21 open zou zijn. Helaas. Wel was het er goed vertoeven uit de wind.

In de Koog nemen we een kopje koffie bij de bakker. Het gebied na de Koog heeft een duingebied. Klimmende en dalende paden net steeds wisselende uitzichten. Bijzonder mooi.

De route voert afwisselend langs het strand en de duinen. Het loopt zwaar met de tegenwind, toch windkracht 4. We lopen zelfs schuin om de wind te trotseren. De zon geeft tegenlicht over de schuimkoppen. De meeuwen en drieteenstrandlopers spelen met de golven.

Na 1 km gaan we weer van het strand af. Van de vorige keer, weet ik dat het goed opletten is, je loopt de afslag zo voorbij. Precies hier was veel zand van de duinovergang weggespoeld. We moesten er met handen en voeten omhoog klimmen.

Ik had de Texel Hopper gereserveerd vanaf paal 9. Tot een uur voor vertrek kun je nog wijzigen. Dat was nodig. We gaan de afgesproken tijd niet halen. We besluiten tot Strandpaviljoen paal 12 te wandelen. Zo werd de afstand met 3 km afgekort en konden we de bus van 16.20 uur halen. Het laatste deel door de glooiende bossen ten westen van Den Burg. Een heel ander landschap.

De 3e dag van onze Texel wandeling zit erop. Opnieuw een hele mooie dag…..

2 reacties op “Texel dag 3

  1. Hi strand-wandelaars, lekker he gezandstraald worden aan de Noordzee-kust. Wel goed om zoveel zon te zien. Sportieve groet vanuit Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.