Kustpad dag 2

17 januari, 24 km, Nieuwvlietbad Zoutelande zonnig 8 graden

Een droom dag! Midden in de winter, zon, een aangename temperatuur, zand, zee duinen. Wat wil je nog meer? Vandaag liepen we van Nieuwvlietbad in Zeeuws-Vlaanderen naar Zoutelande op het schiereiland Walcheren.

Na een goed verzorgd ontbijt bij het Fletcher hotel gingen we op pad. De zon was net op, de kleuren van de duinen zijn goud in plaats van bruin. Een nieuwe dag lacht ons tegemoet. Wat een verschil met de grijze dag van gisteren en dat nog wel op “blue monday”. Voor ons werd de zwaarste maandag een stralend blauwe maandag.

Het verrassende van de kust van Zeeuws-Vlaanderen zijn de prachtige natuurgebieden vlak naast de duinen. De route gaat dan even van de kust af en vlak na Nieuwvlietbad gaan we door de Kleine Polder . Kreken, watertjes en een heus trekpontje. De Kleine Polder hoort bij de Catspolders. De polder werd in 1613 herdijkt.

We gaan terug naar zee. Het zijn hoge trappen die ons naar het pad bovenop het duin brengen. We hebben het warm in de zon met onze winterjassen aan.

Al van verre zie je de vuurtoren van Nieuwesluis. Zwart met wit. Toen ik jong was😉, lag die vuurtoren boven op de dijk. We gingen er graag heen op de fiets vanaf Breskens. De Deltawerken zijn achter de rug en hebben hier gezorgd voor metershogere dijken.

Het is 10 km naar de boot en we halen net de boot van 11.15 uur. Een goed moment om uit te rusten. De auto’s staan in Vlissingen, we kunnen wat bagage uit de rugzakken halen. Vanavond worden de auto’s opgehaald. Daarna lopen we naar het centrum van Vlissingen.

We hebben een pauze bij de oude gevangenis, waar we koffie en wat lekkers “to go” konden krijgen. Het was ons super terras, een bankje in de zon, of gewoon op de grond. Zo is het ook goed.

De hele hoge duinen komen na Vlissingen. De laagstaande zon, tegenlicht, de hoogteverschillen. Niet vergeten even om te kijken, het is hier wonderschoon.

We gaan even van de zee af en lopen door het bos bij Klein Valkenisse. Om weer terug naar zee te gaan beklimmen we een zeer hoge trap, 119 treden. Dat valt niet mee na meer dan 20 km. Ook daar hebben we veel hoogteverschillen.

Het allerlaatste stuk wandelen we over het strand. Inmiddels is het rond 16 uur. De zon zakt al wat verder en geeft gouden kleuren op het water.

Met dank aan Piet, hij had nog energie om naar de zonsondergang te gaan kijken. Ons hotel (hotel Valkenisse in Zoutelande) ligt net naast de duinen, midden in het centrum. Een mooi afscheid van de dag.

 

3 reacties op “Kustpad dag 2

  1. Wat ben ik blij dat ik in deze regio woon. In de zomer fiets ik twee maal per week over de dijk van Breskens naar Cadzand. Ik vind het bijzonder leuk dat ook anderen west zeeuws vlaanderen kunnen waarderen. Succes met jullie wandeling verder in Zeeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.