Kustpad dag 1

16 januari, 20 km, Sluis Nieuwvlietbad, bewolkt, droog 6 graden

Ken je het Kustpad al? Echt een pareltje. Starten in Sluis in het uiterste zuidwesten van Nederland en dan langs de kust helemaal naar het noorden. Wij gaan 4 dagen op pad, Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord Beveland en wandelen tot Neeltje Jans.

Vandaag gingen we met de auto naar Vlissingen, laten de auto daar staan en gaan met de bus naar Sluis. Daar start onze wandeling.

In Sluis vinden we zomaar een café open, we worden van harte uitgenodigd om binnen te komen. Voor een dagje hebben ze toestemming van de burgemeester.

Daarna lopen we helemaal over de buitenwallen van Sluis. Een verdedigingswerk van oorspronkelijk de 14e eeuw.. De wallen waar we nu over lopen dateren van de 17e eeuw en bieden een uitzicht over Sluis en de wateren die eromheen liggen

Daarna lopen we door de polders naar Retranchement. Het pad loopt langs de Belgische grens en kent nog grenspalen. De route wordt over de mooiste wandelpaden geleid. Prachtig hoe de knotwilgen zijn winterse vormen laten zien. In Retranchement vinden we zelfs een picknicktafel. Het is overal zeer rustig.

Na Retranchement komen we bij het Zwin aan. Mijn Zeeuwse hart gaat harder kloppen. Het voelt altijd nog als thuiskomen. Bij het Zwin komt zout water het land instromen, met typische zoutminnende planten, zoals het paars bloeiende lamsoor. In de winter ziet het er bruin uit. Rest overweldigende vlakten, met plassen die door het getij ontstaan.

We kiezen bij Cadzand even voor het strand. We willen toch echt het zand onder onze schoenen voelen. Het loopt zwaar en na een km of 3 gaan we weer landinwaarts.

Het natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder is het volgende pareltje langs de Zeeuws-Vlaamsche kust. In de Middeleeuwen was het een geul die in verbinding stond met het Zwin. Eerst ingepolderd, later bij een stormvloed is het overstroomd en is het een nieuw natuurgebied. Een slufter, met kreken en begroeide schorren.

We logeren in Nieuwvlietbad, een hotel direct aan zee. Een prima plek na 20 km wandelen. We kwamen rond 16.30 uur aan. We werden er zeer gastvrij ontvangen. Het etappe drankje was verdiend.

1 reactie op “Kustpad dag 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.