Dagwandeling Stippelberg

11 december, 18 km, droog af en toe zon 6 graden

Weer een schitterende route vandaag door het zeer bosrijke gebied vanaf natuurpoort Nederheide.

Route Stippellijntjes van De Mooiste Routes

De zon kwam net door de wolken, toen we bij de parkeerplaats aankwamen. Een beetje nevel, een boom op de voorgrond, zo kan onze dag beginnen.

De Stippelberg is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden ten noorden van Deurne en ten noordoosten van Helmond. Een voor mij onbekend gebied. De Mooiste routes heeft hier een prachtige route gevonden over kleine eenmans paadjes door dennenbossen en gemengd bos.

We komen langs de blikken emmer. In de tijd van Napoleon brachten Franse landmeters dit gebied in kaart met behulp van een lange paal op een hoog stuifduin. Het gebruik van de blikken emmer zou zijn ontstaan aan het einde van de 19e eeuw, toen de Heidemij hier uitgebreid bomen plantte voor het stuthout dat in de Limburgse mijnen nodig was. Volgens de verhalen werd er op de emmer geslagen om de schafttijden aan te kondigen.

In dit gebied bevindt zich de Milheezerbreuk. Hier stuit het grondwater op een bodemlaag die geen water doorlaat, zodat het water een uitweg zoekt. Dit kwelwater heet wijst. Een belangrijk deel is droog, hier groeien de dennen. In het natte gedeelte zijn loofbomen te vinden.

We komen ook door een klein heide gebied en langs een plas die is ontstaan door zandwinning. Een echte aanrader, deze wandeling!

Zin een keer mee te gaan? Vrijdag 17 december is er weer een wandeling. Je bent van harte welkom

1 reactie op “Dagwandeling Stippelberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.