Dag 9 Via de la Plata

10 november 22 km zonnig 22 graden La Almazara via Villafranca de los Barros richting Torremejia

Bij dit deel van de Via de la Plata volgen we niet de etappe plaatsen, zoals Villafranca, maar vertrekken vanaf onze mooie herberg La Almazara direct door de vlakten met wijngaarden. Het belooft een mooie dag te worden. De zon schijnt over de velden.

Net voorbij de snelweg, de N630, gaan we over een landweg naar Villafranca. Een boer is bezig met de olijven oogst en legt uit waarom ze het met de hand doen. Om meer oogst te krijgen en de nieuwe loten voor volgend jaar niet te beschadigen. Trots laat hij zijn werk en de oogst zien.

Doordat er vandaag vrijwel geen hoogteverschillen zijn kunnen we naar alle kanten ver kijken. 360 graden om je heen. Druiven struiken tot aan de horizon of in de verte een stad, in dit geval Villafranca de los Barros.

Bij de entree van Villafranca laten ze zien dat ze trots zijn op de wijn. Je kunt hier ook “wijn routes” volgen.

We nemen de tijd om Villafranca te bezichtigen. Pleinen vol met terrassen, een markt, kerkjes.

Bij de laatste worden de pelgrims uitgenodigd om een stempel te halen. Dat willen we wel. Meestal zijn het stempels die direct laten zien dat we op de Via de la Plata zijn.

We volgen een weg door de wijngaarden. Bijna nergens schaduw. Of toch? We vinden precies op het moment dat we pauze willen nemen een zonnepaneel waar we onder in de schaduw kunnen zitten. Zo zie je dat we als pelgrim krijgen wat we nodig hebben. Dat zou nog een idee zijn….een picknick tafel eronder…

Susanne van onze herberg haalt ons op bij het hospitaal vlak bij Almendrejo. Via Maps.me zie ik alle etappes van de Via de la Plata en zo ook hoe we gaan afwijken om bij het hospitaal te komen.

Ook heel bijzonder om te zien is de rode aarde. Verscheurd en verdroogd. Door bewatering met diepe sleuven.

Er leek een pad te lopen…op Maps.me is het uiteindelijk een stippellijntje…. geen pad dus. We gaan over de grond van een boer tussen de druivenranken door. Aan het eind is een greppel. Die kiezen Lydia en Marja. Wij lopen richting snelweg en kunnen nog net over het land doorlopen…. Daar staat een politie…oei. we mogen daar niet lopen. Gelukkig waren ze alleen bezorgd dat we langs de snelweg zouden gaan lopen. Ook Susanna kwam nog even helpen en uitleggen dat we door haar werden weggebracht naar ons overnachtings adres in Merida. Dat liep gelukkig goed af.

We logeren in Merida in het prachtige appartement “Casa de Acabaza”. Natuurlijk gaan we op het plein nog wat drinken. Ons etappe drankje is verdiend.

3 reacties op “Dag 9 Via de la Plata

  1. Weer een prachtige dag met veel zon op de bol en kilometers in de benen, zeker een verfrissing verdiend in het mooie Merida, gr. Ans.

  2. Hallo Pelgrims ,
    Wat lopen jullie op bijzondere paden en het blijft bijzonder om met jullie mee te
    Lezen !!
    Bon camino , Jopie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.