Dag 8 Villatuerta Los Arcos

4 oktober, 26 km zonnig 22 graden

We ervaren zoveel gastvrijheid in de herberg Etxeurdina in Villatuerta dat we  deze herberg zeker aanbevelen. Vooral de behulpzaamheid en advies van Juan stellen we erg op prijs.

We nemen in de ochtend afscheid van Trea. Zij heeft voor het eerst in haar leven zoveel dagen achter elkaar gewandeld en hiermee zeker 100 km gehaald. Proficiat met deze prestatie en fijn dat je bij ons was.

Ook had Juan voor ons geregeld dat de shop open zou zijn om een nieuwe regenjas te kopen. Een regenjas had de regen van gisteren niet kunnen doorstaan en was toe aan vervanging 🤔.

Bij vertrek was de zon net boven de horizon. De warme ochtend kleuren geven een mooi accent aan de wegen naar Estella. Op het overzicht zou je het niet zeggen. We dalen over kleine paadjes af naar Estella.

Op advies van Juan gaan we de groene route over de bergrug doen. Een voortdurende stijging van 300 meter over 7 km. Dat is minder dan 5%. We gaan het proberen. De eerste keer voor mij en zeker de moeite waard. We gaan dan niet over Azqueta en over Villamayor. Vooral het deel tussen deze plaatsen is zeer zwaar.

Net voorbij Estella is een wijn fontein bij het klooster van Irache. Daar willen de meesten wel van proeven…wat speciaal: wijn uit de muur.

De groene route is echt heel mooi. We lopen een bos. Intussen stijgen we. Het gaat over het algemeen geleidelijk. In de verte zien we het kasteel boven Villamayor de Monjardin liggen. En ook de grote bult die we op hadden gegaan van Azqeuta naar Villamayor.

Na de regendag van gisteren is het vandaag koel en een heel zuivere lucht. Dat heb je hier als de wind uit het noorden komt. We stijgen en dan dalen we weer even. Bijna helemaal op gelijke hoogte.

De daling vanaf Luquin is over een pad met stenen en kuilen. Dat valt even niet mee. Ten westen van Villamayor sluit de groene route weer aan op de andere route. Daar treffen we weer andere pelgrims. Velden, omgeploegde akkers, mooie paden en hier en daar veel Jacobskruid met ontelbare vlinders. Dat is bijna nog 10 km. We zingen en delen muziek met elkaar. Dan lopen we met die, dan met die. Dan passen we zijn NS aan aan het tempo van die ander. We hebben het goed samen.

Omdat het vandaag 26 km is, wegen de laatste km toch heel zwaar. Nog 6 km voor het eind nemen we nog even pauze voor we de huizen van Los Arcos zien.

En vanavond….. hebben we een uitstekend pelgrimsmenu in restaurant Movi. Alle pelgrims verzameld in 1 restaurant. Leuk om elkaar weer te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.