Dag 4 Ronchesvalles Zubiri

30 september, 22 km veel zon 22 graden

“Is het vanaf nu zo goed als vlak hier?” Dat hoorde ik gisteren. Nou…..echt niet. We zijn in de uitlopers van de Pyreneeën en daar zitten hele stevige klimmen en net zo stevige dalingen bij.

Dit is de etappe van vandaag. Eerst redelijk vlak naar Burguette en Espinal. Daarna een stevige klim naar Alto Mezquiriz. Er volgt een daling van 250 meter op 3 km, gemiddeld een % of 8. Na deze daling gaan we naar 810 meter terug. Over een km of 6. Onze conditie wordt goed getest vandaag. Het allerzwaarste is de daling naar Zubiri over een stenig ongelijk pad van 810 naar 500 meter. En ….deze kanjers doen het allemaal

Het is net licht als we vertrekken. In onze grote slaapzaal sliepen we met 30 Chinezen. Om 3 uur gingen ze douchen, om 5 uur hardop praten en om 6 uur ging de muziek aan. Pffff. Vandaag hebben we een ruimte voor onszelf bij de mooie herberg Palo Avellano. Dat wordt vast een beter nachtje.

De dorpjes Burguette en Espinal hebben van die mooie witte huizen. Vaak nog versierd met prachtige bloemen. Na Burguette gaan we meteen stijgen.

Het is nog fris in de ochtend. Maar wat mooi. De bomen beginnen voorzichtig te kleuren. Wel duizend tinten groen. Genieten.

Bij Rio Error is een brug met stapstenen. Even blijven staan vraagt Irene. Nou dat valt niet mee…als ik stil sta word ik snel wiebelig.

Kun je je bedenken wat een vorstelijk plekje, net na Viskarret. Weliswaar geen stoel, deze plek maakt dat gemis meer dan goed.

De stijging begint direct daarna over een betonpad en later verder door het bos. Intussen een aangename temperatuur.

Tja, ook voor mij kost stijgen veel inspanning. Als ik het heel rustig doe met kleine pasjes heb ik net lucht genoeg. Ik zie de anderen ook hard werken. De 3e of 4e dag wordt altijd als meest zwaar ervaren. We komen er wel. Ik zie zoveel ontspanning naast die lichamelijke inspanning. De Camino smile is al ontstaan. Daar word ik heel blij van.

Irene vindt de steen mannetjes heel mooi. De legt er altijd eentje bij met een persoonlijke tekst. “Be you”. Mooi hè?

Bij Alto de Erro hebben we nog even pauze. Nog 4 km dalen staat ons te wachten. Dat valt echt niet mee. Ik doe dat erg graag, het is goed opletten.

Corrie vindt dalen veel fijner dan stijgen. Je ziet ze glunderen.

Tata…we zijn er. Deze proeve van dalen is ook gehaald. Na deze dagen groeit ons vertrouwen dat Burgos en Santiago mogelijk wordt.

Morgen naar Pamplona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.