Dagwandeling vanaf station Boxtel

27 december, 21 km, veel regen en veel wind

Wandelroute: Grote Kleuskes vanaf station Boxtel


Grote Kleuskes is een gevarieerde wandeling over verharde en onverharde paden en wegen door hele mooie stukjes Boxtel en de gemoedelijke dorpjes Liempde en Lennisheuvel. Je wandelt door authentieke dorpskernen en passeert schilderachtige boerderijen in een fraai buitengebied. Onderweg heb je uitzicht over boerenland, loopt u langs de rivier de Dommel, komt door een hop-rijk bos en ontdekt waarom hier zoveel populieren groeien. Met kasteel en park Stapelen start je gelijk met een topper.

De vele populieren die hier groeien zijn voor het maken van klompen. “Kleuskes” hier genoemd. Ook hebben we ervaren wat storm doet met deze bomen. De storm hoor je door de bomen razen. Populieren worden bij Liempde ook “waaibomen” genoemd.

Ik heb het niet vaak, maar vanochtend was het echt de vraag…..is het altijd “weer”? Ik had het weeralarm niet gehoord en ook Elly had zich niet afgevraagd gaat het wel door. Volledig ingepakt tegen de regen gingen we dan toch op pad.

Door de regen heb ik niet veel foto’s kunnen maken. We zeggen ook tegen elkaar wat er nu mooie wandeling! Dit gaan we nog een keer met droog weer doen. Vele onverharde paden, door bossen, landgoederen en ook verharde paden langs de Dommel. We boffen….voor de pauze vinden we precies op tijd een droog plekje bij een kapelletje bij Kasteren. Het kapelletje van Anthonius….mijn moeder richtte zich tot de heilige Anthonius als ze wat kwijt was. Voor ons werkt het ook…op zoek naar een droog plekje. Een eindje verder gaan we met deze storm met een handbediend pontje (Sint Janspontje) over de Dommel. Stoer vonden we dat. En ik ook spannend, zou het pontje met die wind niet kantelen?

We vinden ook nog een pauze plekje uit de wind en regen op landgoed Velder. Een boomkruiper zien we tegen een boom omhoog klimmen. Een roodborstje zit ons minutenlang aan te kijken. Wat zou dat betekenen???? Een mooi moment waar we intens van genieten.

Deze wandeling “Grote Kleuskes” is echt de moeite waard….voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.