Texel dag 2

1 november, 21,6 km, beetje miezer, 15 graden

De 2e dag alweer op het mooie Texel. Van Oude Schild naar de Cocksdorp. Een route langs de Waddenzee en door de mooiste natuurgebieden.

Deze ochtend hadden we de belbus geregeld, die ons van het Gemeentehuis (naast het Stayokay hostel) naar Oude Schild bracht. Precies bij de halte waar we gisteren waren geëindigd. Een heel gemakkelijk vervoer in Texel, de etappes zijn zo gemaakt dat er een bus in de buurt zou kunnen stoppen. Alleen even van tevoren regelen. Zo liepen we in Oude Schild langs de haven met de grote vissersboten. De zon was net op, en bracht een goud kleurig licht over het water.

We hebben wind in de rug en we lopen gemakkelijk langs de dijk naar het noorden. Onderweg zien we tientallen scholeksters, samen een soort dans in de lucht maken. Je kunt dan heel goed het zwart/witte patroon zien en het zo kenmerkende geluid horen ….piet…piet…

De route leidt ons naar Oosterend, langs het natuurgebied de Zandkes. We lopen dan aan de landzijde van de dijk en zien plassen en grasdijken met ontelbare ganzen.

Het centrum van Oosterend heeft vele gerestaureerde gevels, een deel valt onder beschermd dorps gezicht. We nemen er even de tijd voor. Direct bij het begin van het dorp vinden we bankjes uit de wind. Heerlijk even pauze na 2 uur lopen, en precies een plekje vinden, waar we eraan toe zijn.

Na Oosterend gaan we terug naar de Waddenzee. Inmiddels heeft de zon plaats gemaakt voor een grijs wolkendek met een heel klein beetje motregen. De wind trekt aan en we doen allemaal een capuchon of muts op en onze regenkleding. Een eind verder gaan we landinwaarts. Over een grasdijk met opstapjes, gaan we naar een pontje.

Vlak voor het pontje zijn er toe aan onze lunchpauze. We zien op het erf van een huis een plekje uit de wind. Toevallig komt er iemand langs. Mogen we even uit de wind zitten? Ja dat mag. Wat fijn dat we zomaar op privé terrein mogen zitten.

Na de Eierlandse polder ligt het Eierkandskanaal. Met een trekkoord gaan we naar de overkant. Met 4 max. mogen we op het vlot. Door de harde wind helt die een beetje over. Voor mij even spannend. Joke vindt het wel prima.

Het graspad erna is erg drassig. Ik vraag me af, of we erdoor zouden kunnen als er meer regen is. Bij een bankje vinden we deze tekst. “Ik vond hier het kleine, groter dan ik”. Zo voelt het wel voor mij. Is het tevredenheid, intense rust… wandelen brengt dat voor mij.

Rond 15 uur komen we in de Cocksdorp aan. Waar de belbus ons komt ophalen, blijkt een cafetaria te zijn. Die zijn open en hier kunnen we koffie “to go” en een frietje “to go” krijgen. Toch even genieten voor we met de bus terug naar Den Burg gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.