Burgh Haamstede dag 2

21 november, 21 km 9 graden, veel wind, droog

Vandaag had ik gekozen voor 2 etappes. Een rondwandeling vanaf ons hotel naar Renesse van 15 km en een van 6 km Zeepeduinen. Daardoor zeer veel afwisseling en bijzonder mooi.

Route van het wandelroute netwerk Burgh-Haamstede – Renesse

We starten vanaf ons hotel, het Fletcher Duinhotel bij een wandelknooppunt. Dat is heel handig, zo uit te zetten via Topo GPS en je kunt hierop ook de route volgen. Ons eerste punt was naar nr 90. Het wandelroute netwerk kun je vinden via de site van de VVV.

Al snel komen we op een pad door de duinen. Aan weerszijden afgezet, omdat dit gebied nu niet toegankelijk is. Het glooit en heeft aan allebei de kanten mooie vergezichten.

Niet lang daarna gaan we de duinen over en komen bij de zee aan. Omdat de harde wind zuidwest zou zijn, kiezen we voor wind in de rug over het strand.

Op dit deel van het strand is een heel gevaarlijke zandbank. Je kunt hier niet vlak langs de zee gaan lopen, omdat je dan overvallen kunt worden door opkomend water en niet meer terug kunt.

Ook vandaag is het weer heel mooi op het strand. We zijn de eersten. Onze stappen, op een strand waar die dag nog niemand heeft gelopen. Een stap is altijd in de goede richting, omdat JIJ die stap zet.

Hier zien we duidelijk dat je rechts van de geul moet passeren. Bij het voorgaande hoog water kwam het water zeker tot hier.

Wat is het leuk om de drieteenstrandloper te zien bewegen. Heel snel loopt die naar voren, stopt even, draait een schelpje om en kijkt of er iets eetbaars bij zit.

Na een km of 4 gaan we de duinen over naar Renesse. Boven op het duin een kunstwerk. Door de donkere lucht komt het extra mooi naar voren. “Door het oog van de naald kruipen”

Ook hier is het eerst een heel eind naar het dorp. We vragen ons af……zou hier koffie “to go” zijn? En jawel hoor, bij een bakker in het centrum. Ik gun mezelf een ” Zeeuwse bolus” voor mij jeugdsentiment, toen ik als jonge tiener bij een souvenirshop in Breskens werkte. Iedere zaterdag werden we verwend met een bolus. Hier in Renesse was er naast de bakker een publiek bankje voor een muur beschilderd met Zeeuwse kenmerken.

Zeeuwse klederdracht, zeemeeuw en een vuurtoren.

Terug naar Burgh-Haamstede kiezen we voor een pad langs een duinvallei. Diep groen, watertjes en wilde paarden. Heel anders, maar ook heel mooi.

De laatste km gaan door het Gadrabos. Wat kleur van de bladeren van de herfst, een bruggetje.

We waren net na 13 uur terug bij het hotel. Als hotelgast kunnen we daar even uitrusten en een heerlijk kopje soep gebruiken. Daar waren we na 15 km wel aan toe…..

Het 2e deel van de dag gaat door de Zeepeduinen. We gaan een klein stukje met de auto om daar vandaan direct dexwitte route, en later de rood/groene route te volgen.

Route door de Zeepeduinen

Een schitterend duingebied met vele hoogte verschillen. Een aanrader voor wie hier een keer gaat wandelen. De route is 6 km lang.

Voor vandaag was hier een beetje tegen voorspeld. We houden het bij een paar druppeltjes. Wel zien we een donkere lucht naderen. We hebben het als zeer mooie dag ervaren. Voor Marianne de eerste keer dat ze 21 km liep. Chapeau voor haar, natuurlijk ook voor Ineke en onze andere Marianne. Ons etappe drankje is verdiend!

2 reacties op “Burgh Haamstede dag 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.