Dagwandeling de Brand

30 oktober 22 km droog 15 graden

Brand en Zand route van de Mooiste Routes

Ten zuiden van de Drunense duinen ligt een totaal ander gebied, de Brand. Een moerasbos bij de waterloop van de Zandleij. Op nog geen half uur rijden van mijn woonplaats Den Bosch is dit gebied te vinden. Ik had nog niet verwacht dat er al zoveel water zou staan. Het heeft wel geregend vannacht. Veel paden waren al overspoeld met water.

Vandaag ga ik op pad met Tessy, Gerard en Liesbeth, 4 in totaal, Corona proef.

Zeker de moeite waard. De route was niet beschreven en zo kon ik een keer oefenen met op GPS lopen. Dat is wel even wennen, maar toch goed te doen.

Na De Brand komen we langs een kasteel, genaamd kasteel de Strijdhoef. Op het bordje staat…geen foto’s maken. Oei, niet gezien…Nou, eentje dan. We komen allemaal op plaatsen die ik niet ken.

Een 18e eeuws rechthoekig huis. De voorgevel van het hoofdgebouw heeft vijf traveeën, en twee verdiepingen met een souterrain onder een schilddak met een dakruitertje. Aan weerskanten van het huis twee identieke lage zijvleugels. Strijdhoeve is versterkte hoeve.

We gaan door het Tilburgse noorderbos naar de Noorderplas en komen langs een Maria kapel. Daar steken we een kaarsje aan. Ik voor mijn kleindochter die afgelopen dag is geboren. De Mariakapel is er geplaatst door Udenhoutenaren aan het einde van de 2e wereldoorlog om te danken dat Udenhout gespaard is gebleven en de slachtoffers te gedenken.

Mariakapel

Rondom Maria zijn versieringen aangebracht die vooral het leven uit die tijd laten zien.

Heel veel afwisseling vandaag. Daarna langs watertjes en bospaden. Het ruikt er zo lekker naar de natte aarde en gras. We horen veel vogeltjes en later ook de grote weg (n261 naar Tilburg) Blijft vooral het genieten van de natuur. Bomen nog net in blad.

We kunnen een stukje afsnijden..Dat scheelt 2 km. Doen we dat of gaan we voor de hele route? Dat wordt de hele route en daardoor komen we langs de Noorderplas, waar de zon net licht over het water tovert.

Ook de paddestoelen laten zich in volle glorie zien. Hier duidelijk de lamellen te zien van de vliegenzwam. Dat is zo mooi, het licht schijnt er doorheen.

In Loon op Zand kunnen we koffie “to go” krijgen bij een cafetaria. Er tegenover zitten er op een trap even uit de wind. We boffen. Later blijkt dat we ook bij Bosch en Duin terecht kunnen voor een kopje soep. Ver uit elkaar staan daar picknick tafels.

Het laatste stuk gaat langs de bosrand van de Drunense duinen. Met af en toe uitzicht op de enorme zandvlaktes.

Toch een stevige wandeling. Om 10 uur onderweg en om 16.30 terug bij de Rustende Jager. Als een wandeling 22 km is, is het heel fijn 3x pauze te hebben. De eerste 2 steeds na ongeveer 7/8 km en dan nog na 5 km. Dat kwam goed uit, toen waren we bij Bosch en Duin. Complimenten voor Liesbeth, Gerard en Tessy. Een heerlijke dag!

1 reactie op “Dagwandeling de Brand

  1. Oma Mieke van harte gefeliciteerd met
    De geboorte van je kleindochter , dat ze samen met jullie mag opgroeien tot een goed en mooi mensen kind 🙏
    De wandeling was met dit gegeven extra mooi .
    Groet Jopie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.