Dag 1 Leon – San Martin del Camino

5 januari, 24 km zonnig -2 -tot 13 graden

Dat is toch echt het gemak van Maps.me. Het geeft precies de locatie aan waar ik ben (blauwe pijl), hoe de Camino loopt (bruine lijn) en dus hoe ik op de route kom. Daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

De uitdaging zit in de jas. Een lichtgewicht, die ook nog warm genoeg is. Ik denk dat ik die heb gevonden bij een skishop. In de vroege ochtend is het nog erg koud. Ik had wel handschoenen en de “boff” nodig voor mijn voorhoofd. Wat is het heerlijk fris open weer. Als je Leon uit bent is er een heel moderne kerk in Trabajo del Camino. Grote ijzeren beeltenissen van de apostelen en als je van binnen uit naar buiten kijkt mooie glad in lood ramen. De kerk was open zodat ik er ook nog een stempel kon krijgen. Mijn eerste deze keer. Stemmige kerstmuziek maakte het compleet.

De route via Viladangos is saai langs een drukke weg. Tot mijn verrassing heb ik er geen last van. Het is vooral een genieten van de zon. Hier en daar gaat het pad even van de grote weg af. Dan kan de het plotseling mooi. Wat denk je van een bloemknoppen met ijskristallen, een Camino pijl erbij en alleen “me and myself”

Met de afstand van 24 km vind ik een verdeling van 2 x 2 uur lopen en dan nog 1 uur heel prettig. De eerste keer was ik in San Miguel aangekomen. Dat is na ruim 11 km. Eerst langs een mand met lekkernijen voor de pelgrim, daarna bij een café dat het open ging. De kachel werd aangemaakt, er was verse “biscotte”. Daar kwam ook pelgrim Philip aan uit Groot Brittannië. En onderweg Hemmig uit Korea. Er zijn er maar enkelen onderweg.

Het zijn de kleine dingen die deze dag zo speciaal maken. Een tekst op de muur…ik kijk door de graffiti heen en lees:” Just take a deep breathe and smile. You are simply beautiful”. (Voor alle lezers van dit blog)

De 2e pauze was in Viladango na 7,4 km. Als pelgrim heb ik altijd wat reserve. Ik heb iedere paar uur wel wat te eten nodig. Ik had als reserve van thuis nog een pakje brood. Kom ik daar aan is de bakker open, ze maakt een broodje kaas voor me en er staat een bankje voor de deur. Inmiddels is het 13 graden, zonder wind. Zie mij daar eens zitten….

Het laatste stuk van 5 km is alleen langs de grote weg. Dat is even doorbijten, de vermoeidheid slaat toe. Dan word ik hartelijk ontvangen bij albergue Vieira in San Martin del Camino. Ik krijg zelfs een knuffel van Amalia en een etappe biertje. Dat smaakt.

Per dag zal ik bekijken waar ik kan slapen. Meestal weet de persoon van de herberg wat open is. Even bellen om te checken. Ook is er een up to date overzicht van aprinca.com. Niet alles waar ik zou willen slapen staat erop. De planning wordt vast per dag aangepast en dan zie ik wel hoe het loopt

16 reacties op “Dag 1 Leon – San Martin del Camino

 1. Goeie reis,Mieke!!!

  Zo eens alleen met jezelf en ’toevallige mede-pelgrims ‘ onderweg,

  dat wordt vast en zeker weer een heel andere beleving van de camino!

  Veel camino-geluk op je pad.

  Ik volg je avonturen elke dag,

  Groetjes ,Frieda

 2. Lieve, dappere Mieke, wat moedig en mooi van je om deze tocht in de winter te lopen…..petje af! Ik zou jou zo tegemoet willen wandelen en voorlopig doe ik dat in gedachten….dromen….!
  Heel veel plezier met alle ontmoetingen!

 3. Wat een mooi begin van je Camino. Ik vind het best stoer om in deze tijd te gaan lopen. Toen ik hier eind september liep was het warm. Maar je ziet er stralend uit in het zonnetje. Geniet

 4. Je eerste dag lekker in het zonnetje gewandeld Super van je dat je dit doet maar een keer alleen aan de wandel is ook fijn. Ik geniet van je verslag en je mooie foto’s.
  Gr Coby.D

 5. Ha stoere Mieke, wat zit je te stralen in het zonnetje. Ik geniet nu al van je dagelijkse blog. Buen Camino.

 6. Mieke wat weer een prachtige beleving even jou eigen Camino.Heel veel succes met al die km !!Ik volg je weer .Een dikke camino nieuwjaarsknuffel groetjes met liefs .

 7. hoi Mieke, wat zal deze camino een andere beleving voor je zijn. maar ook in deze tijd van het jaar dus ontmoetingen met andere pelgrims. Geniet ervan.

 8. Dappere Mieke start alleen met zichzelf en nog wel hartje winter. En ja ze zit weer met haar aanstekelijke lach te stralen in het zonnetje. Buen Camino.

 9. Top Mieke, het jaar 2020 kan je niet beter beginnen. Heerlijk om je belevenissen weer te volgen, zo genieten er heel veel mensen van jouw reis. Ellen Boersma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.