Dag 39 Palas de Rei – Ribadiso

16 mei, 26 km, 14 graden, vanaf 14 uur regen

Het is pas 7 uur als we na het ontbijt de deur uitgaan. Nu is het nog net niet licht. De zon komt om 7.10 uur op en het bewolkte weer zorgt ervoor dat het nog net te donker is. We zien ook een aantal pelgrims fout lopen, die we helaas niet meer konden terugroepen.

Deze pelgrims wijzen ook de weg. Het is die kant op. Het blijft altijd opletten. Even een paal over het hoofd zien, met iemand in gesprek en…..zomaar de verkeerde kant uit.

Hier in Galicië zie je veel horreo’s. Meestal houten huisjes met een kruis op het dak en aan de onderkant stevige stenen, die uitsteken. De bedoeling is om zo muizen te weren. In die huisjes wordt vaak oogst opgeslagen om te drogen. Ik heb er vaak mais in zien liggen. Het kruis op het dak is om zegen over de oogst te vragen. Spanjaarden zijn een gelovig volk.

De etappe loopt vaak over bospaden. We zien en ruiken de eerste eucalyptus bomen. Met de regen van vanmiddag kwam de geur ook helemaal naar voren.

Het eerste stuk is best druk. We worden ingehaald en we halen in. Tot je zo een beetje loopt met mensen die jou tempo lopen. Je houdt dan wat afstand en zomaar heb je het idee dat je alleen loopt. Hier in San Xulian was het nog erg druk.

Bij Santa Dominco waren Ineke, Domitilla en Mirjam fout gelopen. Ook bij een kruising rechtdoor….geen pijl is vast rechtdoor. Tot ze erachter kwamen dat er al heel lang geen pijl te zien was. Zij hebben vandaag zeker 28 km gelopen.

Zelf had ik vandaag pap in de benen. Daarom koos ik ervoor om al na 1,5 uur te pauzeren bij O Fofar de Caminante bij Casanova. Een vrij nieuwe bar met erg vriendelijke mensen. Ze kennen me en ik krijg het kopje koffie zomaar kado.

Vandaag voelt het een beetje als kerkepad. Bijna alle kerkjes zijn open en ik ga er binnen. Hier werd mooie muziek gedraaid en ik steek een kaarsje voor jezelf aan.

Bij Furelos is een oude brug te zien.

Na Melide is er een stenen brug. Bij hoog water krijg je het advies een andere route te nemen. Ik gok het erop en ja hoor. Je kunt er gewoon overheen.

De km palen geven aan dat we nog minder dan 50 km te gaan hebben. Bij deze paal leek het wel een zittende Buddha. Stenen knap gestapeld, zodanig dat ze er niet afvallen.

Het begint te regenen. Dit leuke tentje staat er nog. Verkoopt kersen en ander fruit. Later in het seizoen verkopen ze vooral frambozen uit eigen tuin.

Na Boente zou het, volgens het kaartje uit het boekje van John Brierley nog een heuvel op zijn. Dat valt dan op de laatste km tegen….Het zijn er 3 heuvels.

Na de laatste heuvel is er Ribadiso. Daar slapen we in herberg Los Caminantes en hebben daar 2 persoonskamers en een 1 persoonskamer. Dat hebben we wel weer eens verdiend.

Ieder had vandaag zijn eigen Camino weg gelopen en we vieren dat we ook deze dag hebben gehaald. Nog 2 te gaan.

1 reactie op “Dag 39 Palas de Rei – Ribadiso

  1. Jullie zien er, ondanks of dankzij de lange Camino stralend uit. Het einde komt in zicht; dat zal wel een weemoedig gevoel geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.