Leon

12 juni, zonnig 22 graden, 18 km, Mansillas de las Mulas – Leon

Precies 1 week geleden startte ik uit Burgos om de Meseta te gaan lopen. 180 km verder en een grote ervaring rijker. In dit seizoen was het voor mij de eerste keer en ipv verwachte hitte, was het koel en bewolkt. Een les voor mij…..geen beren op de weg zetten die er niet zijn en gewoon stap voor stap genieten. Het was een prima temperatuur voor de Meseta.

Vanaf de herberg El Jardin loop je zo de oude stadsmuren binnen. De gele pijlen wijzen me, zoals altijd de weg.

Oog voor detail…….deze muurschildering met de brug, een staf, schelp en drinkfles geven de Camino weer.

En weer zijn de kanten van de weg omzoomd met bloemen. De route van vandaag loopt alleen maar langs de grote weg. Het bereiken van Leon heeft iets magisch en ik loop lekker door. Plots zie ik deze boom en ben geraakt door wat ik erin zie. Een Christus figuur omringd met aureool. Ik laat het maar even binnen komen, voor ik mijn weg vervolg. En dat zomaar in de schors van een boom.

Van klaprozen krijg ik nooit genoeg en ik laat jullie graag meegenieten. Deze keer omgeven door fluitekruid.

Vlak voor Leon komt de eerste heuvel in zicht. Het is goed te doen en zonder al te veel inspanning kom ik boven.

Deze keer is er een Desvio. Dat is een omleiding. We passeren niet de blauwe brug over de snelweg, maar lopen een stukje verder langs de weg om over een pad af te dalen naar de stad. Dat geeft me een pelgrimsgevoel. Ik denk dat eeuwen geleden de pelgrims altijd zo een stad binnen kwamen.

De jongste pelgrim, die ik ooit heb gezien. Normaal werd hij altijd gedragen, een paar dagen geleden liet hij blijken dat hij wil lopen. 5 km, zeiden zijn ouders. Met wandelstok, prachtig hè?

Van deze kant gekomen, kreeg ik een mooi uitzicht over de kathedraal.

Op de kerktoren zijn de ooievaars met jong nog te zien. Wat mooi nu ik over ongeveer over een maand ook oma wordt. Laat de ooievaar maar komen.

In Leon worden we ontvangen in een kantoorruimte speciaal voor de pelgrims. Een uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden, waar ga je slapen. De man wilde wel op de foto, met de leeuwen van Leon.

Tegenover de algemene herberg van de Benedictijnen is een prima restaurant. Als we daar om 12.30 aankomen is het al open. Na 18 km heb ik best trek en in Spanje is het heel normaal om tussen de middag de maaltijd te gebruiken. Samen met Sigrid kies ik voor een menu. Heerlijk gegeten!

Sightseeing Leon:

Gebouw van Gaudi

Dat stukje van het restaurant naar het hostel kan ik wel op mijn sandalen. 10 minuten naar hostel San Martin, vlak bij de kathedraal.

En de mooie kerk San Isodori.

Ik weet dat er naast het hostel een schoenmaker zit. Voor de laatste 320 km kunnen mijn schoenen nog wel wat onderhoud gebruiken. Schoongemaakt en ingevet voor € 7. Mijn schoenen zien er weer Pico Bello uit en ik ben er blij mee.

7 reacties op “Leon

 1. grappig bij ons zag 27 mei dat plein er volledig vol met tenten en mensen uit. Het is bijna onherkenbaar. Geniet van je laatste stuk. Het gaat nu hard.

 2. Hoi Mieke, volg je elke dag, zoveel herkenbaarheid in je verhalen en foto’s. De Camino geeft je wat je nodig hebt op het moment dat er behoefte aan is zoals een onverwachte beeltenis in een boom verstopt. Teveel toevalligheden om toeval te zijn. Fijn om met je mee te genieten en in stilletjes een tikkie jaloers.
  Groeten Ben

 3. Mooi om te zien wat jij zoal ziet !! en wij mogen dat met je mee genieten natuurlijk . Al zoveel keren gezegd maar het blijft speciaal om je te volgen . En inderdaad een beetje jaloers !! Om zelf eens een Camino te lopen .!!Tja heb geduld zei mijn schoonzus als het je tijd nog niet is dan komt die vast nog wel !! Mooi gezegde .. En wat begint het,te korten nu of wat ben je al ver al zoveel stappen liggen achter je .. Word je oma tijdens je tocht of net niet , wat zou dat bijzonder zijn als je net in Santiago aankomt. Wens je weer een mooie dag morgen ..

 4. Heel moedig wat je allemaal doet. Je bent er bijna zeggen er velen. Ik ben begonnen vanaf Leon en vond dit al een puike prestatie. Ben verlegen als ik u prestatie lees. Fijn dat je nog tijd vind voor de mooie foto’s. Ik geniet elke dag!

 5. Mooi je vandaag weer te volgen!
  Je schrijft over hitte en de meseta. Is het in juni normaal genomen dan erg warm daar? Waar staat die meseta om bekend? waarom is dat zo’n berucht stuk? (behalve de graanschuur van spanje) Is het afzien voor pelgrims om in de hitte in zo’n open vlakte te lopen?
  Ik zou geloof ik een paar dagen in Leon blijven in plaats van meteen de volgende dag weer door gaan 😉

  1. Het is inderdaad km rechtdoor, zonder voorzieningen en in de hitte zonder schaduw. Ik ben vorig jaar tijdens een hittegolf iedere dag om 6 uur gestart. Dat was goed te doen en de zon zien opkomen is fantastisch! In Leon blijven doen de meesten. In vind het lastig om een dag toerist te worden ipv pelgrim. Ik ga liever in kleine afstanden rustig verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.