Gedachtenis

28 juni, 28 (!) km, bewolkt koel, Melide – Salceda

Vandaag loop ik langs Ribadiso. De plaats waar de broer van Johan tijdens zijn camino is overleden. Johan ging vorig jaar met me mee en moest de Camino vanwege een blessure opgeven. Dit jaar zou hij het afronden met zijn broer en zoon. Het heeft niet zo mogen zijn. Als ik er langs loop, sta ik er bij stil. De bloemen die in het venster staan, geef ik in gedachten aan Johan en zijn familie. Volgend jaar komt hier een gedenkteken als blijvende herinnering aan Lion.

De etappe van vandaag is veel langer, dan in het boekje van John Brierley staat. Het zou 25 km zijn, maar het waren er 28. Zoals je op onderstaand profiel ziet met voortdurende hoogte verschillen. Het viel me tegen vandaag. Een keer een slechte nachtrust, wat altijd wel eens voorkomt. Dit keer niet door een snurker, maar een matras dat schuin was afgesleten….Niets aan te doen.

Hoe dichter bij Santiago, hoe meer café’s, herbergen en kleine verkooppunten van bv fruit. Ik kan de verleiding niet weerstaan voor een doosje verse frambozen…

Een van de eerste dorpjes is Boente. 6 km na Melide. Hier heb ik mijn ontbijt bij de bar “El Aleman” met een groot overdekt terras. Een prachtige gloednieuwe herberg is erbij geplaatst. Zo gaat dat in Spanje op de Camino. Gewoon een herberg voor in het dorp en alle pelgrims blijven bij de eerste slapen. Deze zou ik zeker aanbevelen.

Het is prachtig glooiend. De ene heuvel heb je gehad en de volgende ligt voor je klaar.

Het vochtige benauwde weer zorgt voor de heerlijke eucalyptus geuren, die de bladeren van de eucalyptus bomen, de bast en de vruchten verspreiden. Het zijn allemaal aangeplante bossen. Helaas niet zo goed voor de natuur. Ze onttrekken vocht van andere planten.

Op dezelfde plaats met een ander standpunt zien de eucalyptus bomen er heel anders uit. Rechte stammen met in de toppen bladeren. Ik geniet van de geuren en de vormen.

Ook zo speciaal hier in Galicië zijn de holle wegen. Paden diep uitgesleten, boomwortels zo hoog als ik zelf ben.

Of het op dit deel van de camino bekende café met allemaal bierflesjes. Hier ontmoet ik deze Italiaanse vrouw weer, die ik ook ontmoette in Mercadoiro. We lopen de laatste 5 km samen. Dat scheelt! Zo zijn die toch nog snel voorbij.

Ook de wall of wisdom is hier te vinden. Deze sprak mij vandaag aan.

Op naar Santiago……daar hoop ik morgen aan te komen.

11 reacties op “Gedachtenis

 1. Prachtig weer verteld Mieke en weer prachtig met de foto,s Goede aankomst morgen dan zit het er op. Dat heb je dan weer mooi gedaan.

 2. Mooi Mieke, geniet van je laatste etappe en je aankomst. Doe de apostel de groeten van ons.
  Heb je mijn e-mail bericht op je gmail gelezen?

 3. nou eerlijk gezegt hoop ik het niet, haha. tja moeten we je mooie verhalen missen. ik merk wel op de camino is het dubbel en …….. geniet vd laatste km´s en je binnenkomst. stiekem hoop ik dat je doorgaat naar finisterre – muxia. maar eerst antiago he. groetjes ilona

 4. Fijn dat je je Camino toch kunt afronden.
  Een mooie en goede laatste wandeltocht.
  Geniet van je aankomst in Santiago en laat alles lekker over je heen komen en geniet ook daavan. Je hebt het volbracht. Je tocht zit er op. Zoveel ervaringen en overdenkingen en zoveel geestelijk voedsel rijker. Hoop dat het lang blijft voortsudderen

 5. Hoi Miek een dagje later gelezen je bericht . O dan is het vandaag ( 29 juni echt je laatste Camino dag . Kan niet wachten om dat te lezen !! Hoop dat het een hele mooie belevingsvolle , liefdevolle dag is geweest .

 6. als het goed is ben je nu aangekomen. Ik hoop dat je nog een mooie dag gehad hebt en een geweldige aankomst in Santiago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.