Dankbaar

30 juni, Santiago

Een emotionele dag gisteren. Natuurlijk ontlading en blijdschap. Nu is het vooral het gevoel van dankbaarheid. Dankbaar voor de mogelijkheid om te gaan, voor de zegen die ik op 11 maart ontving van de San Salvator Gemeenschap. Dankbaar ook voor al diegenen die me steunden op deze lange weg, mijn zoons en vriend, die me vooral stimuleerden deze Camino af te ronden. Mijn familie, vrienden en vooral de lezers van dit blog. Dankbaar ben ik ook voor al die mooie ontmoetingen onderweg. Pelgrims die mij hun “Camino smile” geven. Aan diegene die mijn Camino smile kunnen en willen ontvangen. Dat is ont-moeten uit de grond van mijn hart.

Net als gisteren. Ik had het heel zwaar. Mijn benen wilden niet vooruit. Het was heel benauwd weer. Mijn energie was er uit. Op dat moment hoor ik 2 pelgrims zingen, Jane en Helleiner uit Canada. Ik geniet ervan en ze nodigen me uit mee te zingen. We zingen samen “One Day over the rainbow”. Ik ben ontroerd.

Ik mag hun Camino smile ontvangen en het helpt me enorm om in mijn energie terug te komen. Vanaf dat moment is het genieten van deze laatste camino dag begonnen. Zij zijn voor die dag mijn Camino engeltjes op mijn pad.

De eucalyptus bomen

En de vruchten ervan. Als je ze openbreekt komt de geur van menthol, eucalyptus je tegemoet.

Nu nog ongeveer 15 km te gaan. De oude steen bij de gemeente grens, geeft me moed….nog een klein stukje.?……

Vandaag ook meer bijzondere ontmoetingen. Zoals dit jongetje, ik schat een jaar of 8. Met zijn ouders het laatste stuk naar Santiago fietsen. Nog te doen 20 km….

Deze mensen zitten op een hoek, waar veel pelgrims nog net even fout gaan. Hier moet je echt rechtsaf en niet rechtdoor. Zo word ik ook de laatste dag op pad geholpen.

De laatste heuvel naar Monte de Gozo.

Hier kom ik de stad binnen.

De poort naast de kathedraal door…..

En dan….het grote plein voor de kathedraal. Dankbaar en blij. De laatste stappen gezet.

” Ook een wandeling van 106 dagen begint met de eerste stap”.

Samen met Camino maatje Olivier, geniet ik van het slot van mijn Camino. Olivier is vertrokken in België en ik heb hem al in Noord Frankrijk ontmoet. Een fijn weerzien, we delen onze dierbare Camino ervaringen.

Direct na het afscheid nemen tref ik Jane en Helleiner. Wat een mooie dag!

Wat is fijner dan de kathedraal bezoeken, terwijl iedereen nog slaapt. Ik ben er om 8.30 uur en in alle rust bekijk ik de kathedraal. Ik kan er weer een kaarsje aansteken. Dat doe ik, dankbaar dat ik deze wandeling heb kunnen volbrengen.

En vandaag heb ik mijn heel speciale Compostela opgehaald. Om het einde van mijn droomwandeling te bezegelen.

33 reacties op “Dankbaar

 1. tjonge wat zal ik het missen , iedere avond fff bijlezen en de prachtige foto’s!
  bedankt mieke! ben nu extra gemotiveerd!
  groet Angelique kamps

 2. Geweldig Mieke je mag trots zijn. Trots op wat je volbracht hebt. Trots op je doorzettings vermogen maar vooral trots op je zelf en wie je bent.

 3. Wat een mooi verhaal weer! Je straalt helemaal! Nu een maand “vrij” en dan met ons op pad! Van Ferrol naar Santiago; voor jou dan een peuleschil. Voor mij een uitdaging! Hopelijk ontmoet ik ook zoveel camino-engeltjes, maar er loopt er in ieder geval eentje naast me! Tot over een maand…

 4. Met tranen van introering in mijn ogen lees ik je laatste blog van je geweldige Camino. Nogmaals chapeau en gefeliciteerd. En…. Dank je wel voor al die ervaringen, Camino momentjes, ontmoetingen, mijmeringen, inzichten, je trots blijdschap en dankbaarheid die je met ons hebt gedeeld. Veel liefs, Rianne

 5. Met ontroering heb ik je laatste blog gelezen. Wat kan jij terugkijken op een mooie camino. Ik heb genoten van al je blogs,dank je wel daarvoor! Lieve groet Mieke Klaver

 6. Mieke proficiat en bedankt voor alle mooi foto’s en verhalen het was iedere dag weer zien en lezen hoe is het met mieke maar je hebt het volbracht Mieke een goed reis terug naar huis groetjes

 7. Prachtig Mieke, wat kun je het mooi beschrijven, ik ben er door geraakt.
  Vorig jaar onrmoetten we elkaar in de buurt van Den Bosch en vertelde je over jouw plan om vanwege je 60e verjaardag deze camino te maken en nu heb je het volbracht. Wat een prestatie! Je hebt mij geinspireerd om in mijn 60e levensjaar te lopen van Lucca naar Rome waar we 1e Pinksterdag aankwamen. Dankbaar was ook ik dat we dit in goede gezondheid en fit hebben kunnen doen. Ik wens je het allerbeste!

 8. Ik heb hier niets aan toe te voegen je mag trots zijn dat je deze prestatie geweldig en nu morgen naar huis naar alles wat je lief is.

 9. Lieve Mieke,
  Wat een mooie Camino heb jij gelopen, hierin zat alles in voor jou -dit is Mieke-
  Gefeliciteerd, wat een power woman?
  Geniet nog heerlijk na in Santiago om maandag samen met allen die je lief zijn te landen thuis.
  Liefs ?Tiny

 10. PROFICIAT
  Ooit hoop ik ook de volledige camino uit te wandelen.
  deze dagdagelijkse reportage geeft mij een serieuze boost om te voltooien in mijn droom.
  Nogmaals proficiat en bedankt voor de leuke reportages!!!

 11. Lieve Mieke. Bedankt voor je verhalen. We zijn een klein beetje met je meegereisd. Wat een mooie verslagen en foto’s. We gaan het missen. Xxx

 12. Gefeliciteerd Mieke. Wat een knappe prestatie.
  Je mag heel trots op jezelf zijn en dankbaar dat je dit hebt
  mogen meemaken. Een heel grote levenservaring !!
  Groetjes Ria

 13. Geweldig Mieke je heb jou weg naar Santiago helemaal volbracht. Ook ik ga je dagelijkse verslagen die jij zo mooi kan verwoorden missen maar kijk uit naar onze tocht in oktober. Goede reis terug naar huis.

 14. Mieke, proficiat met het behalen van de eindstreep. Geweldig dat je deze tocht volbracht hebt, diep respect. Groetjes, Tinie

 15. Proficiat! Geweldig! Ik heb genoten van je dagelijkse verhalen! Ik wens je na deze camino BUEN CAMINO! Buen camino op je verdere pad! Veel groetjes Dimphy

 16. Mieke , wat een reis die Camino van je een heel verrijking . Ik ga je missen met al je belevingen , ontmoetingen , je prachtige foto’s . Je smile. Wens je een goede reis terug . En wie weer tot ziens !!

 17. Kijk ze toch eens stralen.
  En ja hoor je droomwandeling is bezegeld op een prachtig document en jij benadrukt dat nog extra met je aan stekelige lach. Kippenvel moment voor mij als ik dit laatste verslag lees. Dankbaar ben ik dat jij op mijn pad kwam.
  Goede reis terug en een prettige landing, in de breedste zin van het woord.

 18. Laat….thuis van een feestje…..
  Dat was het …nee, dat is het…..een goede tocht verder, Mieke, in weer een nieuwe fase van je leven!
  Een groots DANK JE WEL voor de levensverhalen, jouw verhalen van jouw Camino , die je met ons hebt willen delen!!
  Een tocht waar elke stap zo de moeite waard was en elke stap de moeite waard blijft!
  Een goede reis naar huis…..en tot vlug!!

 19. Lieve Mieke,
  Uit de grond van mijn hart zeg ik PROFICIAT.
  Wat goed van je dat je deze tocht hebt voortgezet en afgerond.
  Je prachtige belevenissen zal ik ook missen, het was fijn en ik voel me vereerd om de tocht van jouw te mogen volgen lieverd.
  Dikke knuffel en we zien elkaar snel.
  Liefs Ans

 20. prachtig dat we met je mee op ‘camino’ mochten. af en toe slik momenten voor mij. want ik mis het wel. maar we geven de hoop niet op?. daarom zo mooi dat we met jou op pad mogen. en voor jou zelf weer een mooie caminoervaring. gefeliciteerd!

 21. Gefeliciteerd en idd wat straal je. Wat heerlijk dat je het zo goed hebt kunnen afronden. Een goede terug reis en straks thuis weer even landen en thuis komen.

 22. Fantastische prestatie Mieke! Grote bewondering en respect dat je deze bijzondere tocht hebt volbracht. En vooral dat je dagelijks velen hebt laten mee genieten van je mooie verhalen, ervaringen, ontmoetingen, gevoelens en foto’s.
  Een voorbeeld hoe je iets kunt waarmaken, wat je hart je in geeft.
  Heel veel dank daarvoor.

 23. Ook ik ben dankbaar, Mieke, dat ik je tijdens mijn Camino heb ontmoet. Dat je me “gered” hebt in Tio Pepe door samen met mij een kamer te nemen. Voor de welverdiende biertjes samen. En de kers op de taart: dat ik je terug mocht vinden in Santiago voordat ik naar Fisterra vertrok. Buen Camino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.