Cruz de Ferro

18 juni, 20 km, zonnig en heet 28 graden, Foncebadon – Molinaseca

Het zit er op na vandaag. Ik ga morgen terug naar huis, omdat de moeder van mijn vriend is overleden. Dit is dan ook het laatste verslag.

Het is een van de mooiste etappes vandaag, met als hoogtepunt Cruz de Ferro. Daarna daal ik 850 meter met moeilijke stukken.

Ik vertrok vandaag om 6.15 uur. Een kwartier later, wat net genoeg is om de bijzondere mooie stijging naar 1505 meter goed te kunnen zien.

Daar in de verte zie ik Cruz de Ferro.

Bij Cruz de Ferro leggen pelgrims hun steentje neer. Soms helemaal van huis. Ik vind er een onderweg, die me erg aansprak. Ik denk aan de tekst van mijn koor: wek mijn zachtheid weer, geef mij terug de ogen van een kind. Die rechte kant van deze steen, geeft voor mij mijn verleden weer. Nu voel ik meer de ronding. Voor mij betekent dit, zachtheid, invoelen, compassie voor mezelf en voor anderen. Met andere, nieuwe ogen kijken. Ik leg deze steen neer, omdat ik zo verder wil gaan. Niet terugkijken naar de dingen die ik anders had willen doen, maar met compassie naar mezelf, invoelen dat ik altijd naar beste weten/kunnen heb gehandeld. Dit heeft deze Camino me gebracht.

De zon schijnt net op het Cruz de Ferro. Een magisch moment. Ik ben er rond 7 uur. Heerlijk rustig en een intieme sfeer. Ik leg mijn steentje neer.

Het is de eerste keer dat ik met tegenlicht, die pijl naast het Cruz de Ferro zie. De zon precies achter deze paal verstopt….. Bijzonder toch?

Deze nacht hadden er 4 pelgrims in de herberg van Manjarin geslapen. Heel primitief, maar de pelgrims vonden het fantastisch. Misschien een idee voor iemand?

De afdaling naar Acebo is heel zwaar en zo mooi. Kleine paadjes over de bergrand omzoomd met gele, paarse en witte bloemen

Daar word je toch helemaal blij van???

Daar ligt het dorp. Kennelijk heb ik door de ervaring van de afgelopen maanden goed naar beneden leren lopen. Ik vind het nu zelfs makkelijk…. Ik ben in 2 uur beneden. Voel me trots en ik merk dat ik helemaal loop te stralen.

Ook de afdaling naar Molinaseca is zeer mooi. Links en rechts bergen. Ik volg een pad tussen deze bergen in. Wat is het genieten.

Hier krijg je een indruk hoe stijl het is.

Nog flink wat te dalen, het einde is in zicht. Molinaseca ik kom eraan.

41 reacties op “Cruz de Ferro

 1. Wat een verdrietig einde Mieke van je wondermooie Camino. Wat prachtig hoe je aan de hand van je steen onder woorden brengt wat deze Camino jou gebracht geeft. Prachtig hoe je deze etappe beschrijft, het Camino geluk klinkt erin door. Ik heb je met veel plezier en bewondering gevolgd en heb ervan genoten. Het is een liefdevolle beslissing om naar huis te gaan. Ik wens jou en Jos veel Kracht en Liefde.

 2. Mieke,
  Wat een onverwachte ,laatste wandeldag,maar zo indrukwekkend mooi!
  Bedankt voor je meeslepend,enthousiaste verslag elke dag.
  ’t Zal wennen worden om zo plots je trekkersleven te stoppen.
  Veel sterkte toegewenst voor jullie bij het thuiskomen.
  Groetjes,Frie.

 3. Mieke, ik kan niets meer aanvullen : bovenstaande reacties van Frie en Rianne verwoorden precies en mooi wat ook mijn gedachten zijn.

  Ik wens jou en je vriend sterkte in deze verdrietige tijd en hoop over een tijd nog van je te lezen…

  Bieke Wauters

 4. Mieke wat een triest bericht. Gecondoleerd en sterkte voor jullie!
  En ik sluit me aan bij de andere reacties wat betreft het elke dag uitkijken en genieten van de foto’s en je verhalen. Het maakt dat ook ik anders kijk tijdens het wandelen en dagelijkse dingen. Bedankt!
  Lieve groet, Judith

 5. Mieke,
  Gecondoleerd voor jou en Jos. Sterkte ook met het zo plots beëindigen van je camino. Ik heb genoten van jou verslagen.

 6. Mieke, wat jammer dat t zo eindigt… Maar je hebt tot nu al een hele mooie tocht/ ervaring achter de rug, die neemt niemand je meer af!
  Sterkte met t terug stappen in t ‘normale’ leven. En sterkte met dit verlies…
  Ik ga je verhalen en fotos missen.

 7. Ach Jos en Mieke, gecondoleerd met jullie verlies. Zo onverwacht een andere wending in je camino. Ja , je schreef vaak over het leven leven , helaas is wat nu gebeurd is ook een deel van het leven. Ik wil jullie veel sterkte wensen deze dagen en de komende tijd. Mieke ik wens jou een behouden thuiskomst , heel concreet en ook in jezelf. Veel lieve groeten, Dimphy

 8. Lieve Mieke, ik voel na het lezen van deze emotionele laatste dag van deze prachtige Camino die je met ons hebt willen delen veel compassie voor jou en condoleer jou en Jos met het overlijden van een Moeder. Sterkte en ik hoop tot ziens. Veel warmte gaat nu van mij jou kant op.. Trijntje

 9. Beste Mieke,
  Bedankt voor je mooie verhalen, je mooie foto’s en de inkijk in jouw gedachten waarbij woorden verstillen. Het was mooi en boeiend om elke dag deelgenoot te zijn op je tocht.
  Beste Mieke en Jos,
  Ik hoop dat de dankbaarheid om de herinnering aan je moeder algauw groter moge worden dan de pijn om het afscheid!
  Jan

 10. Mieke, ik wens jou en je vriend veel sterkte in deze verdrietige tijd en sluit me aan bij de woorden van Frie en Rianne.
  Bedankt voor het laten meegenieten van je indrukwekkende Camino.
  Lieve groeten Elly

 11. Allereerst gecondoleerd. Een abrupt einde aan een bijzonder mooie tocht waarvan ik middels je verslagen en foto s mocht meegenieten en wat mij veel herinneringen bracht aan mijn camino vorig jaar. Jammer dat je zo dicht bij het einddoel moet staken. Goede terugreis gewenst en heel veel sterkte .

 12. Lieve Mieke, m steeds jou elke dag te mogen volgen, stemde mij dankbaar en ook Ton! We spraken over de Camino of we er zelf liepen…..! Die “inkijk” in jou, in jouw wezen was wonderlijk en dat haalde bij ons het beste boven…..
  En nu….zomaar terug, nee, want “stap voor stap weegt de weg van voorbij..” en zo veel rijker gaan we verder …. Een oprecht : DANK JE WEL voor jouw stappen!
  Mieke en Jos, ons oprecht meeleven met jullie? Van harte gecondoleerd en samen vinden jullie de zachte kracht om het leven weer anders te leven….
  Goede reis!
  Ton en Fiet

 13. Beste Mieke,
  Heerlijk was het om elke dag jouw mooie verslag, ondersteund door prachtige foto’s te mogen lezen. Dankjewel dat ik een stukje heb mogen meebeleven. Mooi om te zien hoe jij in jouw Camino groeide, en hoe je genoot van alles wat op jouw pad kwam en wat je zoal meemaakte. Prettig verwoorde jij jouw belevingen en maakte je jouw volgers deelgenoot van jouw weg. Jammer dat je het zo abrupt moet afsluiten. Zie je snel.

  Beste Mieke en Jos,
  Sterkte met het verlies van een dierbare. Afscheid nemen doet zeer. mooie herinneringen zullen op den duur de pijn verzachten.

  Groetjes Nelly

 14. Reactie tsja wat. Eerst gecondoleerd. Maar verder bijzonder, uniek, liefde, emotie. Zo kan ik nog wel door gaan hoe ik mij voel als ik je verhalen lees.

 15. Lieve Mieke, wat een moedige en liefdevolle beslissing. Ik heb genoten van je verslagen en de taal waarmee je je ervaringen hebt verwoord. Het was een mooie en indrukwekkende reis. Ik wens je een behouden thuiskomst. Lieve groet, Antoinette

 16. Ten eerste wil ik jullie condoleren , dat jullie sterkte en kracht bij elkaar zullen vinden om dit verlies te dragen? En ineens is het over , geen volgende stappen meer in je Camino . Maar zoals je zelf al zo mooi omschrijft wat deze Camino je heeft gebracht dat is een levenservaring rijker . En de foto met de zon achter de pilaar met de caminopijl die omhoog wijst naar de hemel !! Of toch naar later om nieuwe stappen te zetten. Ik ga het missen je belevingen , je ontmoetingen , ons mee laten genieten van je woorden die mooie zinnen vormden die ons raakten??. Goede reis en nogmaals veel sterkte voor de komende tijd. ?

 17. Mieke, ook ik heb genoten van je mooie verslagen. Jammer dat je de tocht af moet breken maar deze heeft je al veel gebracht, ondanks allerlei fysieke ongemakken.
  Ik wens je veel sterkte de komende tijd.

 18. hallo mieke!mijn eerste reactie maar alle dagen gevolgd! was een heerlijk momentje savonds fff jouw mooie foto’s met leuke teksten bekijken! zal het missen! sterkte met het verdriet!
  mvrgr angelique kamps

 19. Beste Mieke, heel veel dank dat ik op deze manier een stuk mocht “mee-lopen” op jou weg richting Santiago. Je manier van observeren en schrijven is zo hartverwarmend en roept herkenning in mij oo. Ik wens jou/ jullie sterkte met het afscheid nemen van moeder . En een behouden thuiskomst, wees gegroet vanuit mijn hart, Abhilasha

 20. Het was een mooie tocht met jou, Mieke. Ik had je graag de vreugde van Santiago gegund in plaats van dit abrupte en verdrietige einde.
  Niets gebeurt zomaar op de Camino, ook dit niet, dat weet je als geen ander. Dat wil niet zeggen dat de betekenis ervan altijd onmiddellijk duidelijk is. ij zal zich mettertijd wel onthullen.
  Sterkte voor jou en Jos bij het afscheid.
  Ultreia!

 21. Allereerst gecondoleerd en veel sterkte komende periode. Wat een naar einde zo in het zicht van Santiago van je mooie bijzondere camino. Het zal ook een dubbel gevoel geweest zijn. Eerst maar eens even thuis de boel weer op orde en dingen verwerken en daarna echt blij zijn met de ervaring die je gehad hebt en misschien het laatste stukje dan nog eens afmaken. Voor nu goede terug reis en sterkte

 22. Hallo Mieke. Ja wat een verdrietig einde van jouw Camino maar toch ook heel mooi. Gecondoleerd met het overlijden van Jos moeder. Het is een goede beslissing om naar huis te gaan. Ik wens jou en Jos heel veel Kracht en Sterkte voor de komende periode. Mieke je hebt het fantastisch gedaan op jouw Camino. Ik wil je bedanken voor al jouw mooie verslagen en foto’s. Ik heb ervan genoten. Goede reis terug. Ik hoop jou ook weer op een van de dagwandelingen te ontmoeten. Lieve groet Roza

 23. Een onverwacht einde Mieke maar wat komt dat komt. Ik wil Jou en je vriend veel sterkte toe wensen in deze moeilijke tijd. Bedankt voor je prachtige verslag van Jouw camino.

 24. Lieve Mieke, gecondoleerd. Fijn dat je teruggaat naar Jos. Hij kan zich geen beter iemand naast zich wensen in deze voor hem verdrietige tijd. Sterkte allebei. Groeten van Francis

 25. Lieve Mieke, gecondoleerd beiden, wat een abrupt einde van jouw Camino. Ja zo is het leven, Jos heeft jou gesteund tijdens de Camino, en nu ben jij er voor hem, dat is echte liefde, sterkte liefs Ellen

 26. Hallo Mieke,
  Voor jullie beiden heel veel sterkte.
  Ik ben blij dat ik met jou een stukje kon meelopen in jouw camino.
  Marina

 27. Lieve Mieke,
  Koester dit gevoel, om samen met Jos afscheid van zijn moeder te nemen.
  Even lastig om jouw prachtige Camino los te laten, dit is een moment om samen te zijn met allen die je lief zijn en afscheid te nemen van een dierbare.
  Lieve Mieke, veel sterkte gewenst samen met Jos en tot een later moment.
  Liefs Tiny

 28. pff wat een lekker nieuws zo op de camino. maar ook dit kan. want alles gaat thuis ook gewoon door. ik wens jullie heelveel sterkte de komende tijd. en wie weet loop je later het staartje nog eens voor jezelf.
  liefs ilona

 29. Beste Mieke,

  Gecondoleerd.

  Ik heb intens genoten van je reisverslag en ik ben gelukkig dat ik zo’n sterke en dappere vrouw heb mogen ontmoeten.

  Veel sterkte in de komende tijd.

  Eric Schaegen

 30. Lieve Mieke,
  Dank voor al je mooie Camino verhalen.Heel veel kracht en sterkte
  wens ik jullie toe.Voor mij ben je dubbel en dwars geslaagd.
  Je bent een echte pelgrim.Alles ben je aangegaan met jezelf en ik heb er zo van genoten.Ook om dit besluit om bij Jos te zijn is echte liefde.Alles wat je besluit is goed ook dat is het pad.LieveMieke tot ziens groeten van Silvia

 31. Jeetje Mieke, gecondoleerd voor jou en Jos. Mooi om te lezen hoe je deze lastste dag en je caminobeleefd! Prachtig.
  Sterkte de komende tijd!

 32. Lieve Mieke.
  Een beetje laat m.aar ik lees het nu pas, van het overlijden van de moeder van je vriend,een plotseling einde van je fantastische camino,veel herkenbare plekken voor mij.Wat heb jij het geweldig gedaan.Ik wens je veel sterkte de komende tijd samen met je vriend .
  Groeten van Theri.

 33. Lieve Mieke,

  Gecondoleerd met het overlijden van de moeder van Jos en Jos gecondoleerd.
  Wat een abrupt einde aan je mooie Camino.
  Ik wens jullie heel veel sterkte de komende tijd.
  Lieve groet,
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.