1000 meter stijgen

19 mei, 18 km meest zonnig, 20 graden Borce – Somport

We hebben de Col kunnen lopen?! De sneeuw, waarover een paar dagen geleden werd gesproken, was als sneeuw voor de zon zo goed als verdwenen. Wat een ervaring was het……Er staat niet voor niets, moeilijkheidsgraad 5 sterren.

Gisterenavond kwam heel laat Angelus uit Italië aan. 40 km gelopen, doodmoe. We hadden pasta over en die hadden we verdeeld over 2 personen, als lunch. Deze hongerige pelgrim lustte die 2 porties wel. Pelgrims delen met elkaar en zo ging onze lunch alvast op. Als we iemand zo zien genieten van een eenvoudige voedzame maaltijd is het altijd goed. Een Italiaan, die uitsluitend op de Camino leeft. Een ervaring op zich om hem mee te maken.

We vertrokken om 7 uur. Volgens het tijdschema zou er 6,5 uur voor staan. Minder dan 3 km per uur. Wij kwamen uiteindelijk om 15 uur aan, met 2 pauzes. 8 uur onderweg, gemiddeld iets meer dan 2 per uur. 18 km stijgen is niet niets. Het is hier geweldig mooi.

Na Urdes lopen we verkeerd. Het was niet goed aangegeven en we volgen de rivier. Het is erg nat en het gras staat hoog. We kunnen niet verder. Daniel klimt tegen de rotswand omhoog. Johanna en ik gaan terug en vinden uiteindelijk een heel smal sterk stijgend pad. We waren erg bezorgd. Zou hij toch niet gevallen zijn. Hij had ons nog geroepen, we hoorden het niet. Johanna en ik hadden afgesproken om samen te blijven. Er waren heel gevaarlijke stukken bij. Diverse keren moesten we een waterval passeren, zonder brug. Jaja dat vind ik heel spannend.

Gelukkig kwam Daniel later weer op ons pad. Hij was ook teruggegaan om ons te laten weten dat we bovenlangs de helling moesten gaan.

Bijna bovenaan ligt er nog een heel klein beetje sneeuw. Dat is als we op de parkeerplaats van het skigebied Col de Somport zijn.

Uitgeput komen we boven aan. We zijn in Spanje. Deze foto is gemaakt, net als ik de laatste klim heb volbracht.

Deze mijlpaal is binnen. Samen met Daniel en Johanna gehaald. Heel dankbaar dat zij deze etappe er bij waren.

13 reacties op “1000 meter stijgen

 1. GEWELDIG Mieke wat een etappe!
  En wat een conditie op een foto nog helemaal stuk en de volgende alweer vrolijk lachend. Knap hoor.

 2. Bravo Mieke! Het is echt een pittige etappe.
  Vorig jaar juni wandelde ik vanuit Urdos naar Canfranc Estacion over de Col du Somport.
  Een mooie tocht evenwel lastig voor de kniëen. Je weet van aanpakken echt bewonderenswaardig. Bovendien ben je ook al 2 maanden onderweg.
  Hartelijke pelgrimsgroeten,
  Geertrui – CaminoSpirit

 3. Wat fijn Mieke dat je zo geniet , met deze mensen om je heen . Nieuwe camino vrienden. Wat een bijzondere man echt een pelgrim.. Ben vandaag op vakantie gegaan naar Frankrijk ik ben in de Provance , Vaison la Romaine !! Prachtig dorp. En moest vaak aan je denken als ik vanaf de snelweg de smalle paadjes zag tegen de berg op . Je bent al in Spanje top hoor je gaat goed !!

 4. Dat was zeker een flinke etappe knap gedaan hoor geweldig. Maar ook genieten dat je in Spanje bent hoor? Je schiet nu al lekker op he? En wat een geweldige foto<s weer. Dank je daarvoor.

 5. Wat knap Mieke, ik volg je vol bewondering! Wat ga je goed! Wat verleg je je grenzen (letterlijk). Lieve groeten uit Houten

 6. Dag lieve ,stralende Mieke…..wat een tocht….en nu in Spanje! Ruim 2 maanden nu verder…..wat gaat die tijd……en wat loop jij……!! Het is fantastisch! En al die ontmoetingen….ik word er stil van: zo mooi!
  Bonne route!

 7. Fantastische mijlpaal bereikt vandaag! Ziet er heftig uit maar ook mooier dan de Route Napoleon. Heerlijk nagenieten en vanaf nu geen Bon Chemin meer maar Buen Camino!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.