Survival 2

30 maart, 20 km, droog, later een beetje regen 12 graden, Germeine- Moussy

“Problemen zijn geen obstakels, maar wegwijzers”. Deze tekst kreeg ik in 2009 bij mijn eerste Camino van mijn vriendin Leanne. Vandaag heb ik er vaak aan moeten denken. Waar ik dacht de modder en water kan niet erger, bleek vandaag echt wel te kunnen. Na het dorp Germaine gingen we het bos in. Die groene strook op de kaart.

Nu was het niet kan ik rechts of links passeren, maar waar heb ik de minste kans dat mijn schoenen overstromen.

De dieren weten het kennelijk. Daar waar zij lopen, kan ik er ook doorheen.

En dan plotseling…..naast het modderpad, een adembenemend mooi meertje. Dit geeft de burger moed en ook om door te gaan. Verstilling is dat voor mij. Mijn Zeeuwse motto “ik worstel en kom boven” kan even rusten….

Het hoogtepunt van vandaag moest dan nog komen. Het Champagne dorp Hautvillers. Prachtig gelegen tussen de wijngaarden.

Als ik daar loop voel ik me heel klein. De stompen van de druivenranken nog zonder bladeren, die zullen binnen nu en een maand wel komen.

Bij Cumieres dalen we het dorp in om daarna aan de overkant van de grote weg weer op dezelfde hoogte verder te gaan. Bovenlangs de grote stad Epernay. Dat was wel een dingetje…. Na Reims geen winkel/bakker meer gezien. In Cumieres is er een, die is om 12.30 gesloten en gaat om 15 uur pas weer open. Zo ook de bakker in Mordeuil. Neem dan ook voldoende proviand mee, of zorg dat je voor 12.30 in Cumieres bent. Ik zat zonder brood en nu kwam de energiereep van de eerste dag van pas ?(Adrie..van de fietsenwinkel)

Gisteren heb ik besloten een stuk te overbruggen met de trein. Niet eenvoudig om dit besluit te nemen, maar het voelt wel goed. Ook dat is Camino….zomaar afwijken van je plan. Maandag ga ik van Sezanne naar Vezelay met de trein. Ik blijf last hebben van mijn enkel en wil daarom geen grotere afstanden gaan lopen. Ook heb ik dit traject al gelopen en daarom kies ik dit. Ik draag een brace, maar aan het einde van de dag gaat de enkel toch weer opspelen. Maar hoe regel ik een treinticket? In Hautvillers was het toeristenbureau open en ik dacht die kunnen vast helpen. Wat geweldig dat deden ze ook. Een Camino engel op mijn pad, zocht het precies voor me uit. 10 km van Vezelay stopt een trein in Sermizelles Vezelay en ik moet dan 2x overstappen. Zie zo dat is geregeld.

16 reacties op “Survival 2

 1. Wát een zware route met al die modder. Ook héél mooi om al die positieve lichtpuntjes te zien. Fijn dat je zoveel mooie ontmoetingen hebt op het moment dat je het nodig hebt.
  De trein nemen is een moeilijke maar dappere beslissing. Ook dát is de Camino en loslaten.
  Zó trots op jou xx

 2. Best heftig al die modder op je pad. en soms zijn beslissingen onoverkomelijk. Heel verstandig dat je luistert naar je lichaam. ooit een stuk met de fiets gedaan daar. Eindeloze wegen zonder horizon. Ik wens je veel succes met de voorzetting van je camino. En blijf luisteren naar je lichaam. Buen Camino.

 3. Sterk dat je je naar je lichaam luisterd je hebt nog vele stappen tegaan en je enkels moeten je dragen. Ik volg je op je pad naar Santiago en leef elke dag met je mee.
  Buen Camino Ben

 4. Lieve Mieke, en dat allemaal op Goede Vrijdag….. Paasmaandag jouw wederopstanding? (Weder op je enkel staan). Moedig en wijs besluit, dag lieve Zeeuwse?knuffel Trijntje Terpstra

 5. Ik denk dat je een verstandige beslissing hebt genomen om een stukje van de wandelroute over te slaan. De enkel heb je nog heel veel kilometers nodig. Heel dapper van jou !!!

 6. Hé, Mieke, doe eens geen enkelband om……het bloed moet ook kunnen doorstromen..( die raad kreeg ik).
  Wat een humor: hoe lopen mijn schoenen niet vol…..?? Wat een tocht! Petje af!!!!!
  Lieve Mieke, houd moed , een overbodige raad: jij hebt die moed!!
  ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️voor jou!!!

 7. tip: neem ipv brood: yoghurtjes en musli……..(heb ik ve vriendin die de camino gefietst heeft) dit legt een goede bodem…….

 8. Mooi dat je jezelf ‘toestaat’ om de trein te nemen. Hopelijk voldoende rust voor je enkel, even bijkomen.
  Een paar dagen geleden stond in een onderschrift iets over je dierbare tas. Ik ervaarde tijdens de camino dat je je tas’bent’. Herken je dat?
  Ik hoop dat je een fijne slaapplaats hebt vannacht!

 9. Hoi Mieke, begin behoorlijk verslaafd te raken aan je verhalen. Fijn dat ik nu weer 2 nieuwe avonturen van je kan lezen. Je bent volop bezig met dit geweldige avontuur. En diep respect dat je luistert naar je lichaam. Bonbon, ik ga nu je nieuwste verhaal lezen. Zin in!

 10. Lees weer ff achterop , je bent alweer 2daagjes verder onderweg . Top dat je kiest voor de trein , en dat dat mag das een bevrijdend gevoel , niet je iets opdringen ( denk ook wel dat het moeilijk is omdat je tenslotte toch alles te voet wilt afleggen ) . Maar je voeten moeten nog vel km verder. En je komt er wel ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.