Al in Frankrijk

21 maart, 26 km van Leffe naar Givet, licht bewolkt 7 graden

Beste lezers,

Dank jullie wel voor al je reacties. Het is byzonder motiverend. Ik geniet erg van de reacties, op zowel Facebook als op de site. Ik kan niet iedereen persoonlijk bedanken, en ik hoop nog veel reacties te ontvangen.

De pater van de abdij van Leffe kwam ons nog speciaal gedag zeggen en een stempel van de abdij zetten.

Gisteren met deze pater nog mooie gesprekken gevoerd over het waarom je Camino loopt. Ik heb nog maar even, die van mij genoemd: verwondering, verdieping, verrijking. Zo heb ik het al vele malen ervaren. Verwondering: precies op het juiste moment komt er iemand op mijn pad, die me kan vertellen of en waar een restaurant open is. Verdieping: ik ben mezelf al tegen gekomen bij mijn zoektocht naar mijn reisgenoten, die ik zelf ben. Verrijking: de vele spontane ontmoetingen. En deze Camino is pas 11 dagen oud……We verlieten vanochtend de abdij door deze poort. Frans en Dirk Jan waren erbij.

We lopen vooral aan de oostzijde van de Maas.

Eerst door Dinant.

Deze rots wordt de Beiaardrots genoemd.

Deze kant van de Maas heeft mooie bospaden en een heel smal stuk waar je onder de rots door moet.

Als het water 30 cm hoger staat, gaat dat niet lukken, je moet dan even de rood wit GR route volgen die hoger op loopt. Dit vind ik best eng hoor! Altijd nog bang om in het water te vallen…

We lopen over de erven van boeren en vinden daar een plekje uit de wind in de zon. Dat voelt al haast als lente.

Ruim voorbij Hastiere gaan we aan de andere kant van de Maas verder. En zo komen we bij Givet in Frankrijk aan. Bijna ongelooflijk, dat ik in 11 dagen al zover ben. De blaren zijn al weg, de vermoeidheid is minder, ik kom in de Camino flow. Dat is genieten van elke stap, elke ontmoeting, elk moment…. En ook…mijn eigen Camino smile?

24 reacties op “Al in Frankrijk

 1. He Mieke, al op de helft twee landen doorkruist nog maar twee tegaan. Ik blijf je volgen. Het ga je goed. Groeten Ben

 2. Hoi Mieke, geweldig om zo met je mee te reizen! Ik had al eerder bericht gestuurd omdat ik je naam hoorde tijdens Pelgrimsmis in Roermond afgelopen zondag! Ik hoop dat die Pelgrimszegen jouw kant is opgewaaid! Wens je veel succes, veel plezier in Frankrijk en Spanje. Buen Camino! Ik vond tijdens mijn Camino in 2014/15 Frankrijk geweldig! Geniet ervan!

 3. Wat een twee bijzondere dagen alweer .. En waar is Karin gebleven die was toch ( Met de twee heren op Camino !! Hopelijk houd je de flow vast dan volgen er nog vele mooie dagen met verwondering , verdieping , verrijking.. Mooie dag weer morgen ..

 4. Hoi Mieke,
  Leuk je enthousiaste blog te lezen en op die manier de tocht ook weer een beetje zelf over te doen. Dank je!
  Mocht je ze gebruiken: er zijn nieuwe routebestanden voor Frankrijk (Vezelay-Le Puy is uitgebreid) en Spanje (meer varianten van Frances en Norte toegevoegd). Ook van de overnachtingen komen binnenkort updates.

  Buen camino en alle goeds!

 5. Wat een ervaringen nu al! Ik reis vol verwondering en bewondering met je mee. Dank dat ik met je mee mag lopen over jouw pad! Ik verheug me steeds meer op mijn eerste Camino in Spanje onder jouw begeleiding deze zomer.

 6. Wat een plezier, voldoening en verrijking hoor ik in je belevenissen! Wat mooi al je ontmoetingen. Elke dag een feest om te lezen.

 7. Fijn te lezen dat het goed gaat Mieke. Langzaamaan kom je in de caminoflow en ben je minder vermoeid. Geniet van je tocht en de mensen die je op je weg tegenkomt. Hopelijk ook genoeg tijd voor je eigen gedachten. Ik wens je veel succes.
  Lieve groet

 8. Zo zie je maar: stap voor stap kom je in 11 dagen een heel eind en niet alleen in afstand!
  Proficiat met deze mijlpaal.
  De komende weken wordt het Frankrijk.
  Ik hoop dat het land en zijn bewoners een beetje “douce” voor je zijn.
  Ben benieuwd of je in de knusse parochiële herberg slaapt.

 9. Lieve Mieke, gaat lekker! De kou voorbij! Frankrijk lonkt…. lekker genieten. En in Frankrijk zeggen ze: Bon courage! Liefs Trijntje

 10. Heerlijk om te lezen dat je in de camino flow zit. Lekker alleen maar slapen, eten, lopen dat is wat je enige zorgjes zijn. Genieten maar, zou ik zeggen.

  Open mensen zijn een zegen voor ons.
  Bij hen in de buurt kunnen wij ons ook openen.
  Hun oprechtheid doet goed.

  Buon Camino

 11. Ha Mieke, ik wandel in gedachten met je mee en zo bereid ik me meteen voor op mijn 1e Camino die over iets meer dan 2 weken van start gaat. Ik geniet iedere dag weer van je mooie verslag.

 12. Hallo Mieke. Wauw wat ben je al ver. In Frankrijk. Wat een belevenis. Ik loop in gedachten met jou mee. Dank voor al jouw intenties. Lieve groet Roza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.