Dag 15 laatste dag- Santiago

Op het pelgrimsburo wisten ze me te vertellen dat er deze ochtend in de mis van 12 uur, de ceremonie van de Botafumeiro zou zijn. Dat komt goed uit! Ook had ik gevraagd of ze onze groep zouden willen noemen. ” Gruppo de Hollanda, desde Porto” Zoveel indruk maakt het als je het voor de eerste keer meemaakt en ook als je, net als ik, het al vele malen hebt gezien. Het blijft spectaculair.

Eerst worden er kooltjes in gedaan met wierook. Mannen trekken aan sterke touwen om in een vast ritme de Botafumeiro door de kerk te slingeren. We waren er ontroerd van.

In Santiago is een uitstekend vegetarisch restaurantje, waar ik hartelijk wordt ontvangen. Het straatje heet Entre Ruas. Tussen de Ria Nova en Rua de Villar. Een aanbeveling! Hier zaten we gezellig rond 14 uur te eten. Voor alle pelgrims uit Nederland en België is er boven het pelgrimsburo “De Huiskamer”. We krijgen daar een kaartje met de volgende tekst. Terugkeren naar het gewone leven met de nieuwe ervaringen in je nieuwe rugzak. Dat wens ik alle pelgrims toe.

Alle pelgrims van de Camino francais komen door deze tunnel het plein op. In deze tijd gaat de zon precies daar onder en geeft dit prachtige licht.

Even nog meegenomen worden met muziek op het plein onder de arcaden. Echt genieten!

We nemen afscheid van elkaar. Als reisgenoten gestart, als vrienden nemen we afscheid. Dank je wel voor deze Camino. Ik heb van jullie genoten. Deze tekst kregen we gisteren:

“Samen zijn we op weg gegaan.

Via Santiago gaan we verder.

Hier eindigt de weg niet

Hij begint daar pas

De ervaringen van loslaten, onderweg zijn, vertrouwen hebben in wat komt.

Verder gaan en meer durven dan je voor mogelijk hield.

Dat is onze nieuwe bagage.

Doorgaan op de ingeslagen weg met twee benen op de grond met een ruim hart en een ruime geest.”

7 reacties op “Dag 15 laatste dag- Santiago

  1. Mooi reisverslag en verhalen.
    Hopelijk kan ik in de toekomst ook eens deel uitmaken van dergelijke tocht(volgend jaar op pensioen).
    Prachtig en respect voor alle deelnemers van de Camino.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.