Dag 14 Padron – Santiago

3 oktober 2017, 26 (!) Km, warm weer, 26 graden

We zijn er!

Zo een laatste dag was het spannend. Net zo een schoolreisjes gevoel. Wat staat ons te wachten, hoe lang duurt het, wat gaan we zien? En…..gaat het ons lukken? Een mooie tekst van Marijke helpt ons met de dag:

“Beschouw een probleem niet als een vijand, maar als een vriend, die je helpt verder te komen”

In Padron is de meerpaal te vinden, waar volgens de legende de boot heeft aangemeerd met het lichaam van de Apostel Santiago. Heel mooi, bijna verstopt onder het altaar. We waren daar en konden een echte kaars aansteken. We doen het ter gedachtenis aan dierbaren of voor een zieke om kracht en sterkte te wensen.

We hadden een Camino kadootje met het ontbijt bij cafetaria Don Pepe. Alles wat pelgrims hadden achtergelaten hangt aan de muur en voor vertrek komt Pepe ons een “zegen” geven met een kus op het voorhoofd. We zijn een beetje overblijft. Geen tijd om te bedenken of we dat wel wilden. Het voelde voor mij goed en het was ok.

Die laatste etappe is een stevige. Door de afstand en ook doordat we 2 keer stijgen naar 240 meter.

Waar gaat de weg naar toe, wat zie je achter de heuvel? Wat gebeurt er met je als je na een hoogtepunt weer de diepte ingaat? Vertrouwen…….dat er altijd weer een weg omhoog is……

Na Milladoiro komt bij een viaduct Santiago in zicht. Nog 7 km ver en dan zijn we er.

Bij de snelwegen rondom Santiago is de route veranderd. Je maakt nu een grote bocht om weer een viaduct te bereiken. Een extra stuk dat weer steil is!

Maar we houden vol! Aangemoedigd door dit bord “Don’t stop now”. Dat zijn we niet van plan. Vandaag krijgen we vleugels en gaan zeker onze eindbestemming bereiken.

Na dit laatste dal, komen we aan de laatste stijging naar de stad. Die ligt ook op 240 meter. Na de lange straten, komen we bij het park waar de 2 Maria’s staan. 2 dames die in de tijd dat ieder zwart gekleed moest zijn, zij dat niet deden en gekleurd de straat opgingen?

Yes, we did IT! Zo liepen we samen het plein op.

Als 1 team, zo voelen we dat. Elkaar dragen, elkaar aanvoelen, spiegelen, motiveren en doorgaan. Wat fijn dat ik jullie zijn heb leren kennen. We nemen in de kapel even de tijd om naar de presentatie te kijken en de teksten van de dia’s op ons in te laten werken. We laten er briefjes met persoonlijke attenties achter. Een ontroerend moment…..

Natuurlijk gingen we daarna de Compostela ophalen. We kiezen ervoor om de rij te staan. Ervaringen met andere pelgrims delen u en gewoon wachten. We zijn heel trots op elkaar.

12 reacties op “Dag 14 Padron – Santiago

 1. Mieke dank je wel voor je mooie verslagen ik ga ze missen Een prachtig mooi resultaat van jullie allemaal en die nog verder gaan waaronder mijn zus Roza heel veel sukses verder

 2. Goed gedaan dames. Jullie mogen trots zijn op jezelf en elkaar. Een geweldige prestatie. jullie zijn toppers.
  Afscheid genomen van jullie in Porto en nu na 14 dagen hebben jullie de finish bereikt.

  ik heb alle dagen kunnen genieten van de reisverslagen. dank daarvoor Mieke. Top.
  Zo waren jullie weliswaar meer dan 1500 km weg, maar toch dichtbij. ik ben benieuwd naar de verhalen.

  Groetjes
  Bert van Pelt

 3. Beste Mieke en medepelgrims,
  Van harte proficiat met het behalen van jullie Compostela. De hitte zal het er niet makkelijker op gemaakt hebben. Ik kan ervan meespreken hier op de Camino Mozarabe…!

 4. Pelgrims jullie hebben het gehaald wat mooi om samen aan te komen op het plein en even op de de schelp te gaan staan. Gefeliciteerd. Ik heb met jullie meegeleefd door steeds de dagtocht te lezen Mieke dank daarvoor.

 5. Gefeliciteerd allemaal, Santiago bereiken geeft een heerlijk gevoel. Heb van jullie reis genoten en ben heel blij dat ik deze tocht volgend jaar in april mag gaan lopen, heerlijk, groetjes Ellen

 6. Dat was dan de laatste dag , en wat voor een , Santiago bereiken !! en dat is jullie allemaal gelukt . Gefeliciteerd !! nu heerlijk nagenieten. Goede reis terug en voor wie verder gaat, de Camino nog ff voortzet ,,elke stap is een stap verder die je helpt om vooruit te komen.

 7. Felicidades todos!
  Wat een mooi resultaat zo met z’n allen. Grote bewondering voor jullie spirit. Degenen die nu naar huis gaan zullen qua gevoel zeker nog even doorlopen.
  En Roza met c.s. nog voor het echie. Dus voor allen goede reis verder. Hoop nog wat te mogen lezen van jullie. Bedankt jullie te mogen volgen, Saludos Suze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.