Dag 11 camino francais Najera – Santa Dominco de Calzada

29 september 2016, 23 km zeer zonnig 20-28 gr.

De dag begon wel op een hele mooi Santiago manier…..We waren naar het cafe gegaan om te ontbijten, Annemarie was er ook bij. Zij wilde terug naar de herberg, maar die is op slot. Kwamen er precies op dat moment 2 pelgrims naar buiten, die de deur voor ons open hielden. Pelgrims helpen elkaar graag. En wij ook blij met de ontvangen hulp. We vonden deze herberg heel gastvrij. (Puerta de Najera) Daarna gingen we op pad. De oude muren van het stadje rood gekleurd door de ochtendzon.


Direct na Nigera klimmen we omhoog. Zo kijken we de velden in. De stijgende en dalende weg ligt voor ons.


Het is al maanden droog en dat kun je goed zien. De weg is kurkdroog en zover je kunt kijken is alles dor. De gewassen zijn van het land. De boeren hebben hun werk gedaan.En wij….mogen daar lopen.We realiseren ons dat dat een voorrecht is. We zijn gezond, onze voeten en benen doen het goed en de omgeving is prachtig.


De eerste pauze hebben we in Azofra na 5,8 km. Daarna lopen we 2 uur door over de top bij Ciruena. Ciruena is echt een spookdorp te noemen. Hele wijken die onbewoond zijn. De huizen worden na de crisis niet meer gekocht.

Op precies dezelfde plaats heb ik in 2009 ook een foto gemaakt. Toen waren er nog velden met zonnebloemen te zien. Een weg naar beneden, een weg die je niet ziet en weer een omhoog. Zo is het in het leven ook…..Je weet nooit waar je uitkomt…. .

We lopen heel lekker vandaag. Alleen na de middag is het echt te heet . 28 graden is niet niets. Dan plotseling in de verte ligt daar Santa Dominco.


Het laatste stuk is nog even een stevige daling.Dit gaat ons inmiddels ook goed af!

In de avond gaan we nog even de kathedraal in  en zien de kippen in de kerk. Een sfeervolle kerk. De moeite waard om even te kijken.


3 reacties op “Dag 11 camino francais Najera – Santa Dominco de Calzada

  1. het is een feest om de verslagen te lezen en de foto’s te zien. heb hier enige weken ook gelopen. en na Burgos de weg afgebroken vanwege een blessure. Met jullie reis ik een stukje opnieuw mee. dank je wel daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.