Dagwandeling rondje natuur Den Bosch

9 januari 2016

18 km

Route van De Paadjesmakers over de Moerputtenbrug, Gement, Fort Isabella en Paleiskwartier. Een bijzondere, natte route!

We zijn vanochtend met 8 medewandelaars. Wandelaars die dit jaar met met mee wandelen naar Santiago en nieuwe belangstellenden. Even kennismaken en andere pelgrims ontmoeten. Mooie gesprekken en gelijk al dat pelgrimsgevoel van samen op pad gaan. We vertrekken vanaf de parkeerplaats aan de Deuterse straat net buiten de bebouwde kom richting Cromvoirt.

 

IMG_0598

Op weg naar de Moerputtenbrug. De naam Moerputten komt van “moeras”. Onder dit gebied ligt een harde aardlaag die geen water doorlaat.  Daardoor stroomt het water in noordelijke richting, waardoor aan de randen van de Gement moerassige gebieden ontstaan. Hier zijn prachtige vlonderpaden aangelegd, zodat je letterlijk over het moeras loopt. Aan weerszijden water en modderpoelen, gehuld in winterkleuren van riet en bomen zonder bladeren.

IMG_0607

De Moerputtenbrug was onderdeel van de spoorlijn van Den Bosch naar Waalwijk en verder. De spoordijk is tevens waterkering voor het naar boven komende water dat aan de rand van de Gement naar boven komt.

IMG_0599

Het hele gebied van de Gement fungeert bij hoog water als waterbergingsgebied. Hier zijn de wegen flink verhoogd, 10% om het water te keren. Erg leuk als het bord dan Waterberg – ingskade heet.

IMG_0628

Na de lus over de Moerputtenbrug gaan we door de Gement naar het Drongelens kanaal. Het Drongelenskanaal is het afwateringskanaal van Den Bosch naar Drongelen. Tussen 1907 en 1911 gegraven om het overschot aan water uit de Dommel af te voeren. We steken het Drongelens kanaal over een gaan door het bos van Fort Isabella. Dit was onderdeel van de verdedigingswerken van de stad.

IMG_0610

Daarna gaan we over het spoor en de randweg en lopen langs de Dommel naar de stad.

IMG_0613

Over en onder bruggetjes door komen we in het centrum aan.

IMG_0616

IMG_0617

Na 2,5 uur lopen genieten we van een welverdiende pauze, met Bossche Bol. Daarna gaan we via het paleiskwartier en de Paleisbrug over het fietspad achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis terug naar onze vertrekplaats aan de Deuterse straat.

IMG_0622

IMG_0623

Nog even genieten van de natte Gement met de weerspiegelingen in het water.

IMG_0624

IMG_0626

Dank je medewandelaars Gert-Jan, Ada, Bertine, Josephine, Roza, Lambert, Ivonne en  Erik voor het fijne gezelschap. Op naar de volgende dagwandeling van 13 februari. Dan gaan we van station Rosmalen naar station Den Bosch via de Wamberg en Haanwijk. Als je een keer mee wilt graag even aanmelden via info@inbalansopweg.nl. Van harte welkom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.