Dagwandeling NS Rosmalen Den Bosch

13 februari 2016

“De Paadjesmakers”hebben wel een hele mooie natuurlijke route van het station Rosmalen naar station Den Bosch gemaakt. 20 km. Een aanbeveling! En wat boffen we…. de hele week is slecht weer voorspeld voor deze zaterdag en wat krijgen we? In de ochtend een heerlijk vriesweertje met zon, in de middag bewolkt en een koude opstekende wind. Super genieten. In het goede gezelschap van mede wandelaars voor een komende camino, belangstellenden en mensen die met mij kennis komen maken. Ook 2 dames die me hebben getroffen in Sint Michielsgestel, waar ik een lezing over Santiago heb gehouden. Erg leuk om ieder te ontmoeten.

Na het verlaten van het station komt de wandeling al snel bij de zandverstuiving van Rosmalen aan. De rijp van de vorst nog op het gras. Wat mooi!

IMG_0757

Hier is ook een kunstwerk te vinden van kunstenaar Armando uit Rosmalen. Het dateert uit 1992. Een bewuste keuze om dit wiel niet mooi rond en gaaf te laten zijn “Een wiel dat tot inkeer is gekomen”, aldus de maker.

IMG_0760

Via de Grote Wetering gaan we naar De Wamberg.

IMG_0762

De Wamberg is een landgoed van 185 hectare. Het is in de 2e helft van de 14e eeuw ontgonnen en heeft diverse oude gebouwen en met elkaar verbonden vijvers.

IMG_0763

Het gebied was vroeger ongetwijfeld erg modderig. Het woord “wam” is afgeleid van wamen en is opwellende modder.

IMG_0765

Er is ook een koetshuis met een poort. Het koetshuis dateert uit rond 1550.

IMG_0767

Na het passeren van het nieuwe maximakanaal voert de route over de Poeldonkse dijk, waar nog enkele wielen zijn. Een wiel is een overblijfsel van een dijkdoorbraak. Het water dat over de dijk stroomt slaat aan de andere kant van de dijk een gat in de grond, waarin soms na honderden jaren nog steeds water staat. Het gebied tussen Den Dungen en Den Bosch werd vroeger veelvuldig getroffen door overstromingen.

IMG_0770

Na het bosrijke gebied van Haanwijk gaan we door het Sterrenbosch. Nog even een pauze na 15 km…..

IMG_0774

In het Bossche Broek hebben we dan toch nog “Mieke paadjes”…..veel modder en soms even heel snel lopen, zodat je voeten net geen tijd genoeg hebben om niet weg te zakken.

IMG_0780

En wat is dan mooier om tot slot zo een uitzicht te hebben naar Den Bosch met de St. Jan op de achtergrond……..?

IMG_0785

Ruim op tijd terug, zodat ik mijn postrondje op tijd kon afronden. Dank je wel lieve mede wandelaars. Het was weer een superwandeling!

5 reacties op “Dagwandeling NS Rosmalen Den Bosch

 1. Wij sluiten ons bij de reactie van Ria aan.
  Veel gehoord en verkend vandaag. Letterlijk en figuurlijk. Dank jullie wel allemaal. Groet Wim en Adri van Oss

 2. Mooie foto’s en een erg leuk verslag van de wandeling en een prachtige dag. gezellig met zijn allen heb genoten. groet Chris Haver

 3. Weer een heerlijke wandeling achter de rug in prettig gezelschap!!
  En wat een mooie foto’s!
  Den Bosch heeft het dus ook.
  Samen met Marjolijn nog een lekker bol gegeten bij Jan….
  Wat wil een mens nog meer?

  Groeten Ada en Gert-Jan

 4. Fijn gewandeld. Gezellige groep, mooie route. Leuk om nu al het verslag met foto’s te krijgen. Mieke, weer hartelijk bedankt! Marijke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.