Pelgrimspad Dag 2 Haaren Middelbeers

28 december 2015

22,6 km 12 graden, zonnig

Vanochtend gingen we met 2 auto’s op pad. 1 auto bij het beginpunt, Haaren en een auto bij het eindpunt, Middelbeers. Dat is handig. In deze omgeving zijn er niet veel busverbindingen. Om 9 uur vertrekken we vanaf de oprijlaan naar het kasteel Nemelaer bij Haaren. In goed gezelschap van Rita en Marion.

IMG_0559

Kasteel Nemelaer is een 14e eeuws kasteel. De naam komt van het riviertje de Nemer; laer was vroeger een open plek in het bos.

IMG_0560

We gaan eerst door een bosgebied en dan dwars door de Kampina. Dit is het grootste natte heide gebied van het land, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk en al sinds 1929 in handen van natuurmonumenten.

IMG_0562

We lopen langs het Belvers ven. Wat een heerlijke dag. De zon schijnt en geeft in de wintermaanden zo een mooie zachte kleur. Vooral in de vroege ochtenduren.

IMG_0564

IMG_0567

Bij het Brandven is het pad echt onbegaanbaar. Dit was het pad. We zoeken met een grote boog de weg zonder natte voeten…..Op graspollen gaan staan helpt en de struiken van de achtergrond zijn wat hoger gelegen. Zo doorkruisen we de Kampina. Ook Marion en Rita vinden het niet erg om over zulke paadjes te struinen.

IMG_0568Eindeloze paadjes en we gaan in de richting van het zuiden. Tegen de middag geeft dat nog steeds mooie lange schaduwen.

IMG_0570

We  komen langs de plaats waar de laatste boerderij van Balvoort heeft gestaan tm 1986. De fundamenten zijn nagebouwd, en er is een mooie plaat van de boerderij opgehangen.

IMG_0573

IMG_0571

Een welverdiende pauze op ongeveer 10 km. Ook op 28 december is het heerlijk toeven in de natuur.

IMG_0574

Daarna lopen we langs de Beerze. Het beekdal van de Beerze is in zijn oude glorie hersteld. Vanaf de Viermannekensbrug volgt het Pelgrimspad de herstelde Beekloop. Drassige paadjes, maar ook deze zijn prachtig. Een afwisselend landschap vandaag. IMG_0577

Het verval in de Beerze is 2 meter. Hiervoor zijn nu 18 vistrappen aangelegd. Deze hier is vlak bij Spoordonk.

IMG_0581

Bij de witte kapel “De heilige Eik”hebben we nog een korte pauze. Hier steken vele bezoekers dagelijks een kaarsje aan. Men schat dat er jaarlijks wel 25.000 pelgrims komen. De legende is dat een boer uit Soerendonk op een dag een uit hout gesneden Mariabeeldje in de Beerze zag drijven. …..Tegen de stroom in. Hij nam het beeldje mee en plaatste het in een holle eik. Een dorpeling vond het een vreemde plaats en gaf het aan de pastoor. De andere dag was het weer uit de kerk verdwenen en teruggevonden in de eik….Daarom is hier nu de kapel “De Heilige Eik”.

IMG_0588

We steken het Wilhelminakanaal over.

IMG_0590

En komen zo in Middelbeers. Nu nog 224 km te gaan naar Vise. Dat zijn we van plan in etappes van 1 a 2 dagen.

IMG_0592

Natuurlijk hebben we het etappe biertje en koffie verdiend.

IMG_0593

Dank voor de hele gezellige dag Marion en Ria, op naar een volgende etappe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.