Dag 17 Burgos rustdag

Vooreerst wil ik hier de hartelijke verjaardagswensen overmaken aan mijn vader van zijn ‘liefste’ zoon (hij heeft er maar één)… Proficiat met je negentigste verjaardag! Mijn vader leest elke stipt deze blog op zijn laptop. Je kunt samen met mij vaststellen dat ik wellicht erfelijk ben belast…  ;-)

Vandaag nemen we afscheid van Marianne; we wuiven haar uit aan het busstation van Burgos. Ze neemt de bus naar Madrid, van waaruit ze terugvliegt naar Nederland. Marianne, muchas gracias! We zullen je missen en we nemen je in gedachten verder mee naar Compostela.

 

imageimage

We bezoeken nog verder de stad Burgos. De stad is gelegen in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos. De stad ligt op een hoogte van 860 m en aan de rivier de Arlanzón. Acht bruggen verbinden de stad. Rond het jaar 1000 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. De Kathedraal van Burgos is toegewijd aan Maria. De bouw van de kathedraal begon in 1221, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze ruim 330 jaar duurde. De kathedraal van Burgos staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. Aan alles kun je merken dat het een rijke stad was. En in 1936 vestigt Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

We bezochten vandaag ook het ‘Museo de la Evolución Humana’ in Bourgos. Het museum is ontworpen door de befaamde Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg die hiervoor een transparante kubus ontwierp. Het museum gaat verder in op de ontdekkingen in de grotten van Atapuerca (we passeerden dit dorp enkele dagen geleden) en geeft een verdere wetenschappelijke omkadering over de menselijke evolutie. Er werden nl. 32 menselijke voorouders gevonden op de archeologische vindplaats van Atapuerca, gelegen in oude kalksteengrottenin het Atapuercagebergte (Sierra de Atapuerca). Deze vindplaats staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gaat hier om vondsten van de homo antecessor en de homo heidelbergensis.

Vanavond gaan we Leni afhalen; ze vloog vandaag naar Madrid en neemt verder de bus naar Burgos. Ze vergezelt ons voor de volgende negen dagen tot in León. Welkom Leni!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.