Dag 5 Via Monastica Balen – Tongerlo

6 september 2014
20 km
Eerst mistig, daarna bewolkt 20 graden

Het overnachtingsadres in Balen bij Francien en Bertus ligt wel 2 km van de route, maar dat betekent niet dat we verder moeten lopen. Via een gedetailleerde beschrijving lopen we naar het plaatsje Bel en gaan vandaar naar fietsknooppunt 54. Daar sluit het weer aan op de route. Het is mistig en de wereld om je heen wordt kleiner.

image

Veelal over rustige boerenweggetjes waar boeren het gras hebben gemaaid in een wel heel mooi patroon van naar binnen lopende lijnen. Loop er in gedachten maar eens in. Verrassend als je merkt dat je zo bij jezelf komt.

image

De grijze tinten in het landschap worden opgevrolijkt door de kleuren van sierfruit dat te koop werd aangeboden.

image

We wandelen een groot stuk langs de grote Nete. Een van de meest zuivere en visrijkste rivierbekkens van Vlaanderen.

image

We steken het Albertkanaal over en lopen over een veldweg naar Tongerlo.

image

Er is hier veel Maria verering. Onderweg zie je dan ook kapelletjes waar mensen bidden en bloemen neerleggen.

image

Via een grote toegangspoort gaan we de abdij binnen.

image

Daar is een groot binnenplein. We worden ontvangen door een zeer jonge gastenbroeder Ninian uit Ierland. In het grote klooster wijst hij de weg. Slaapvertrekken, douches, eetzaal en ruimte waar je een biertje uit het klooster kunt drinken…… dat gaan we dadelijk proeven.

image

Om 17.30 zijn we naar de vesperdienst gegaan. Ongeveer 20 broeders zongen gezamenlijk. Een speciale sfeer. Opvallend veel jongeren, van 18, 26, 33 jaar oud. Nieuwsgierig naar hun beweegredenen…..dat kun je niet vragen!
Even terug naar het dorp om te kijken of het cafe Wifi heeft……niet dus. Dan morgen maar kijken. Bij terugkomst is de poort van de abdij verlicht, alsof je zo een sprookje binnen loopt.

image

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.