Dutch Mountain Trail dag 2

24 juni, 20 km, warm zomerweer 25 graden, van Kerkrade centrum naar Vaals

Een bijzonder mooie etappe met als 2e “summit” de Schneeberg op 257 meter

Dat betekent niet dat we ervoor geen heuvels ervaren. Het stijgt en daalt eigenlijk de hele dag. En zoals je op onderstaande overzicht goed kunt zien, het stijgt bijna ongemerkt. Vals plat heet dat. Dan merk je bijna niet dat je stijgt, alleen als je achterom kijkt.

We realiseren ons dat we wat het weer betreft bijzonder veel mazzel hebben. Tot nu toe heel veel regen en wat krijgen wij deze week……? Zomerweer. Een genot om door het Limburgse landschap te wandelen.

Het was wel speciaal om in een klooster kamer te logeren. Er was bijna niemand en dan lijken die gangen echt heel lang. Allemaal met uitzicht op de kerk. De kamers zijn op het binnenplein gericht. Op het plein waren tot diep in de nacht feesters, die naarmate het later was, steeds luider gingen praten. Ik heb uiteindelijk het raam maar dicht gedaan. Zeker lang genoeg geslapen, voor mij gingen om 21.30 uur de luiken dicht.😉

Vanaf de abdij Rolduc gaan we op pad. We hebben een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en daardoor voldoende energie om te starten. We hebben er zin in om de volgende berg te ontmoeten.

Eerst 2 km terug naar de route. Even een weg zoeken die ook langs een supermarkt gaat. Helaas was de enige horeca onderweg dicht op maandag. We kochten er gelijk wat spullen voor de lunch. Daarna komen we snel bij de Anstelerbeek aan. Nog heerlijk koel door de schaduw, de zon komt net over de heuvel en laat de stralen door de bomen komen. Hier en daar is het pad langs het water smal en helpen we elkaar om over de boomwortels te klimmen. We verwonderen ons over de kracht van de natuur. Een boom is gedeeltelijk omgevallen, tegen gehouden door een andere boom, we kunnen er onder door lopen en er komen toch nieuwe bladeren aan.

Daarna komen we op meer open veld. Vaak een smal pad over het erf van een boer of langs een bosrand. Er ligt hier en daar veel water. Onder een tunnel bv. We wachten zelfs om een auto te laten passeren.

Indrukwekkend zijn de Draken tanden bij Vetschau. Ter informatie: Draken tanden:

Een overgebleven stukje van de  Westwall (of Siegfriedlinie bij de geallieerden),  een Duitse verdedigingslinie die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en meer dan 630 km lang is tussen Kleef, aan de Nederlandse grens, tot aan de Zwitserse grens. Behalve bunkers,  mitrailleursnesten, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden, waren er ook betonnen tankversperringen, die ook wel drakentanden genoemd worden.

We gaan door naar Orsbach, waar restaurant Belle Vue is gevestigd. Gesloten, maar wij voelen ons vrij toch even te rusten met dat prachtige uitzicht over het dal tussen Orsbach en Vaals.

Direct daarna begint de klim naar de Schneeberg. Op dit overzicht zie je dat je met de hoogte lijn meeloopt en pas vlak voor de top een korte klim hebt. Hoe donkerder de achtergrond, hoe hoger je bent.

Deze toppers doen het allemaal. Summit 2 gehaald. Ook al kost dat veel moeite, we zetten door. We zien ook veel korenveld en onderweg, met hier en daar een klaproos.

Dan dalen we af naar Vaals. Een weg met haarspeldbochten heeft dalingen van 10%. Die doe we niet….we gaan over een wandelpad naar de Grens straat en vervolgens naar de bushalte.

Een gastvrije ontvangst volgt bij Herberg de Zwarte Ruiter. Etappe drankje op het terras. We hebben het goed samen.

Morgen gaan we met de bus terug naar Vaals en lopen dan naar Gulpen.

7 reacties op “Dutch Mountain Trail dag 2

  1. Leuk om jullie wandelavonturen vanaf mijn tweezitter te volgen. Weer een goede wandeldag toegewenst morgen

  2. Wat fijn dat het nu eindelijk goed weer is. Loopt toch wat fijner.
    Jullie tocht geeft mij weer mooie herinneringen aan vorig jaar!

  3. Heel knap wat jullie doen. Ik geniet van de voor mij zeer bekende omgeving van mijn jeugd vakanties heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.