Camino Portugues Vila Cha

29 mei, eerst veel zon, later mist van zee en veel wind. In het centrum van Porto 5 km, van metro Mercado naar Vila Cha 14 km.

Zo een eerste camino dag is spannend. Hoe zal het gaan in de groep, ben ik goed voorbereid. Kunnen we het allemaal aan? Vind ik de weg? En hoe zal het allemaal gaan? Voor Monica startte de Camino wel heel mooi. Voor de kathedraal van Porto was ze aan het wachten en ze trof een pelgrim uit Rusland, die niet goed wist wat ze met de rugzak aan moest. Monica ziet het aan en vraagt of ze kan helpen. Dankbaar neemt ze de hulp aan. Voor vandaag was Monica haar Camino engel…..Zo gaat dat ook op de Camino. Elkaar helpen waar nodig. Openstaan om hulp te aanvaarden. Ongeacht waar je vandaan komt. Pelgrims zijn allemaal gelijk……

We logeerden in het best Guest Hostel en dat ligt vlakbij het mooie station. Daar gaan we als eerste even kijken. Een hele hal vol met blauwe tegeltjes, die hele verhalen vertellen.

Daarna gaan we naar de kathedraal. Heel even wachten, die gaat om 9 uur open. We gaan er ook naar binnen. Voor € 2, en dan kun je ook in de torens klimmen. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De kathedraal was gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. In de 18e eeuwis het verbeterd in de Gothic periode.

Precies bij de kathedraal vind je de eerste pijl. Trots als we zijn dat we deze mooie Camino gaan lopen, willen we er wel op de foto.

Daarna dalen we door de kleine straatjes af naar de haven en de grote brug San Luis. Ontworpen door architect van de Eiffeltoren, goed te zien aan de constructie.

Alles wat we gedaald hebben gaan we via heel veel trappen weer naar boven, ter hoogte van de metro. Daar heb je dan weer prachtig uitzicht over de Douro.

Daar dichtbij is het metro station van Sao Bente. Dat doen we deze keer. Een kaartje kopen bij de automaat is best ingewikkeld. Een heel geduldige vriendelijke mevrouw heeft dat voor ons gedaan. Ook een les van de Camino…..gewoon hulp vragen. Portugezen vinden we heel vriendelijk, dus dat komt goed. 😉Overstappen op Trindade naar de blauwe lijn en uitstappen bij Mercado. Goed opletten waar we eruit moeten.

Het vlonderpad naar Vila Cha is bijzonder mooi. Eerst nog met een strak blauwe lucht. We passeren de vuurtoren Farol en later in de mist de Obelisk. Wat een verschil!

T.i. De Obelisk van Praia da Memória , ook wel Obelisk of Memory , Commemorative Standard of Memory of Mindelo Monument genoemd , is een obelisk gelegen in de huidige parochie van Perafita, Lavra en Santa Cruz do Bispo , in de gemeente Matosinhos , in Portugal . [ 1 ] Het werd gebouwd ter nagedachtenis aan de landing van 7500 op 8 juli 1832 , die plaatsvond op het strand naast Arnosa do Pampelido.

We genieten enorm van de wandeling over de vlonders, de uitzichten over de rots stranden en het kerkje aan de zee.

Vlak voor Vila Cha wordt het vlonderpad volledig vernieuwd. Hard nodig want het is erg ongelijk. Als je niet oplet lig je zo onderuit…… Daar is voor mij het mooiste stuk. We klimmen wat omhoog en als je dan terugkijkt zie je de strandjes in de baai.

We logeren bij pension Sandra in Vila Cha. Vila Cha is een zeer kleurrijk vissersdorp. Ze repareren er visnetten en het leven is hier langzaam en gemoedelijk.

Pension Sandra is een fijne plek met 2 persoonskamers.  Ze hebben heerlijke vis met salade en patatjes voor ons gemaakt. We worden er verwend. Morgen gaan we via Vila de Conde naar Agucadoura, 20 km voor de boeg en de weersverwachting is opnieuw zonnig. We boffen!

2 reacties op “Camino Portugues Vila Cha

  1. Dag dames,
    Ik ken jullie bijna allemaal! Maakt het nog leuker om mee te lopen. Ik zit nu op het vliegveld in Santiago waar ik gisteren ben aangekomen vanaf de camino Français, om na 6 weken weer huiswaarts te keren.
    Twee jaar geleden heb ik ook de camino Portuguèse, de kunstroute en spirituele route gelopen. Ik ga jullie volgen!
    Heel veel wandelplezier met z’n allen.
    Liefs Elly

  2. Wat een prachtige tocht gaan jullie maken. Ik liep hem 2 jaar geleden en alle herinneringen komen bij het lezen van dit verslag weer naar boven. Allemaal veel plezier gewenst. Hup Ellen, hup Mieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.