Camino français dag 1

20 april, 12,7 km, zonnig 17 graden van Saint Jean Pied de Port naar Virgin d’Orrison

We zijn gestart met onze camino. Een lang gekoesterde droom, de uitdaging van de Pyreneeën, ontmoetingen, reflectie, voor ieder persoonlijk een motivatie. Van Saint Jean Pied de Port naar Burgos.

Na relaxte treinreizen zijn we gisteren in Saint Jean Pied de Port aangekomen. We zijn vlnr Mieke, Peter, Henny, Ina, Berreke, Elle en Elly.

De ontvangst bij Beilari is er  een die ik elke pelgrim onderweg zou gunnen. Een familie gevoel dat wordt bevorderd door een kennismakings spel. Alsof we een bal naar elkaar toe gooien en dan noemen we onze naam. Zeker is dat we ons welkom voelen.

Na een goede nachtrust en idem ontbijt gaan we op pad. We hebben geen haast en gaan eerst een stempel halen op het pelgrims kantoor, o.a. Elly krijgt informatie mee over de hele route naar Santiago. Daarna klimmen we de Citadel op voor een mooi uitzicht over Saint Jean Pied de Port.

Dan gaan we op pad. De route de Napoleon is open, het is zo helder weer dat we de bergen goed kunnen zien. We ervaren bij onszelf meteen al de “Camino smile”. Intens tevreden over dat we echt wel die 1000 meter kunnen stijgen.

Het laagste punt in Saint Jean Pied de Port is de rivier op ongeveer 100 meter. We gaan ook nog even de kerk in en steken een kaarsje op voor degene die onverwacht niet mee kon gaan. En voor een dierbare, die ook wel een kaarsje kan gebruiken.

We kijken werkelijk onze ogen uit. Het ene vergezicht is nog niet aan onze voeten gelegd of er komt alweer een ander. Je kunt je het bijna niet voorstellen. Gisteren nog in Nederland, nu onderweg. Ook ik realiseer me dat het niet vanzelf sprekend is dat het zomaar weer kan.

We gaan deze keer Orrison voorbij……toen ik wilde boeken was echt alles vol. Wel gaan we er pauzeren. Zo een mooi plekje in de zon, is geen straf.

Dat het vol was, had ik nog nooit meegemaakt. Maar zoals altijd op de Camino vinden we een andere oplossing. Joseph van Beilari kent iemand in Gamarthe. We gaan dan vandaag nog 4 km verder, naar Virgin de Orrison.

We worden er opgehaald met de taxi en gaan naar Gamarthe. Je ziet het, altijd wel een oplossing.

Nu we hier zijn, is het ook speciaal. We slapen met 3-en in een tippie tent, wel op een bed, dat scheelt. Vannacht wordt het 5 graden, ben benieuwd of ik het te koud vind. We krijgen een etappe drankje, zitten in de zon, hebben een buiten douche…….. En straks gaat Valerie van Maison Ituria (bron) voor ons koken. We worden verwend.

En morgen worden we naar Virgen de Orrison gebracht. Die beleef je in de auto anders dan te voet. We gaan verder waar we gebleven waren.

14 reacties op “Camino français dag 1

 1. Buen Camino! Jammer dat ik jullie mis. Ben vanaf 2 mei als hospitalero in Roncevalles. Gaat zeker nog een keer gebeuren. 🥾🥾

 2. Wat prachtig daar in de Pyreneeën, als het weer mee zit. Leuk om jouw ook weer te zien op de foto Peter. En natuurlijk ook Elle, en Elly die bij mij bekend zijn. Ik wens jullie allen een Buen Camino.

 3. Wat een prachtige wandeltocht weer Mieke , heel veel fijne wandeldagen met deze groep.
  Geniet van al het moois wat op jullie pad komt hoe kkein het ook mag zijn.
  Fijne mooie gesprekken en heel fijn wandel weer 🤗👣🥾🍀lieve warme groet Tineke Roelofs.

 4. Wat een mooi begin van jullie camino, prachtige sfeervolle foto’s, de eerste stappen zijn gezet, buen camino!

 5. Hi Mieke, Elly en de anderen, Buen Camino!
  Ik lees nog steeds jouw wandelavonturen Mieke en loop regelmatig een route.
  Ik ben heel benieuwd hoe jij het gaat vinden Elly, heel veel succes in elk geval.
  Groetjes en liefs,
  Betsy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.