Dag 14. Airexe – Melide

1 oktober. Airexe – Melide.  24 kms.  15-32 graden    Boerendorpjes, kerkjes, kruisen, ‘pulpo’ en een onverwachte wending.

Het was  onverwacht een rare dag  vandaag. Eerst nemen we afscheid van Geke die wegens familieomstandigheden naar huis gaat.

We missen je
Vervolgens na 8 kilometer de valpartij van Gerrit. Hij struikelt over een steen. Het ziet er akelig uit. Een ambulance wordt gebeld, waarmee hij eerst naar de eerste hulp van Palas del Rey 400 meter verderop wordt gebracht. Vandaar gaat hij samen met zijn vrouw Karin voor verder onderzoek naar het ziekenhuis van Lugo, 40 kilometer verderop. Gelukkig valt de schade mee. Eind van de middag is hij weer bij de groep in Melide, ons volgende overnachtingsadres. We zijn erg blij. Nu afwachten wanneer hij weer mee kan lopen.
Na alle commotie gaat de rest van de groep veel later dan gepland verder met lopen. Een warme dag wacht, tot wel 32 graden. En een rustige Camino omdat de meesten al ver voor ons uit lopen.
Vandaag gaat de route door veel boerendorpjes en langs kerkjes en kruisen. Voor Geke en Gerrit worden kaarsjes gebrand.
Je voelt je bijna in de middeleeuwen lopen; door dorpjes die al in de Codex Calixtinus worden genoemd, de 12de eeuwse reisgids van de pelgrim. De Codex Calixtinus beschrijft de pelgrimstocht van de monnik Aymeric Picaud van het Franse Picardië naar Santiago. De Camino Frances volgt zijn route voor een groot deel. Er is een Nederlandse vertaling van Van Herwaarden.
De meeste horeca is open.

We passeren veel beelden en kruisen.
Bij de middeleeuwse brug van Furelos nog een drankje voordat we de laatste kilometers naar Melide lopen.
Melide is de stad van de ‘pulpo’ (inktvis). Er zijn twee restaurants die vooral nationaal maar ook internationaal faam hebben. De inktvis wordt in een grote pan gekookt en daarna in kleine stukjes gesneden en met olie en paprika en Spaanse chilipoeder op een rond houten bord gelegd.
En dan zijn we weer bij elkaar in de volgende herberg voor een etappedrankje in de heerlijke tuin.

3 reacties op “Dag 14. Airexe – Melide

  1. Weer prachtige wandelingen. Wat een afwisselende route iedere dag. Wel even schrikken na de val van Gerrit. Ik ken hem niet maar hoop voor hem en ook zijn vrouw dat het goed blijft gaan. Beterschap en groeten allemaal.

  2. Sterkte Geke! Beterschap Gerrit!
    Wat een prachtige verbondenheid met elkaar op jullie pad.
    En tot slot prachtige ontroerende foto’s van een bewogen dag🫶🏻

  3. Nou Gerrit, gelukig zie ik toch nog dat je lacht. Wat een schrik ook voor Karin en de groep. Van harte beterschap en sterkte. Ook voor het groepslid wat eerder terug gaat. Dat jullie het met elkaar verder mooi af kunnen ronden. Alle goeds voor allen. Groetjes, Alex en Ada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.