Dagwandeling Kalmthoutse heide

3 juni, 21 km, zonnig 23 graden

Een top wandeling, net over de grens ten zuid oosten van Bergen op Zoom, ten noorden van Kalmthout.

Een bijzonder mooie route met als startpunt de parking noord van Kalmthout. Daar vind je ook een bord met routes. Wij hebben de route van “de mooiste routes” . Totaal volgens de beschrijving 18 km. Een deel is tussen maart en juni afgesloten vanwege het vogelbroedseizoen. In totaal is het nu 21 km geworden.

De route voert ons over de heidevelden, door de bossen en langs verstilde vennen. Zeer de moeite waard om dat gebied te bezoeken. Bij de parkeerplaats is ook een routebord, zodat je zelf ook een route kunt maken.

Op deze zonnige zaterdag is het erg rustig. Met dit mooie weer spiegelt de blauwe lucht in het water. De ene ven nog groter dan de andere. Aan het begin van de wandeling lopen we langs het stappersven.

De stilte gebieden passeren we door overstaphekjes. Er zouden ook grote grazers moeten zijn, die hebben we niet gezien. Hoog boven het gebied torent de uitzichttoren. Een flinke klim en daar is het uitzicht nog mooier.

Na 10 km hebben we pauze in Kalmthout, net even van de route. Ook op de terugweg lopen we over kleine paadjes, zandwegen en door de bossen. Een deel van de route gaat over Mont Noir.

Op het einde van de 19de eeuw kocht Firmin Mignot, een Brussels Industrieel, een stuk heidegebied en trok er een landhuis op. Dit landhuis was een voormalig Roemeens paviljoen van een wereldtentoonstelling. Hij doopte zijn landgoed ‘Mont Noir. Het huis werd later eigendom van Bernhard Bernsohn, een Antwerpse diamanthandelaar, die er een recreatieoord van wilde maken. Die plannen zijn gelukkig nooit uitgevoerd. Van het landhuis blijven alleen de zuilen over van de poort aan de oprijlaan.

Na deze heerlijke wandeling gaan we naar Huijbergen voor ons etappe drankje. Door het rulle zand toch een zware wandeling. We hebben het etappe drankje weer verdiend.

1 reactie op “Dagwandeling Kalmthoutse heide

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.