Camino Primitivo Samblismo Berducebo

25 september, 24 km, wisselend bewolkt, klein beetje regen 14 graden

YES, we hebben de Hospitales kunnen afronden.

Onbeschrijfelijk mooi. We boffen zo met het weer. Regen voorspeld, en wij vertrekken met zon en mist in de dalen. We hadden advies bij Xavier van de herberg Samblismo gevraagd, en die zei…..Ga. Spannend, dat wel! In de mist raken de pelgrims wel eens de weg kwijt. Als we GPX track hebben, gaat het ons lukken en het is ons gelukt.👍

Direct bij de herberg staat een bordje Hospitales, dus klimmen we van de herberg naar boven. Ik weet niet zeker of we het goede pad hebben, dus lopen we even tegen de richting in, tot we een wegwijzer van de Camino vinden. De zon is net over de horizon, in de dalen ligt een dikke laag mist. We kunnen er niet over uit hoe mooi we het vinden.

De Hospitales is de kortste weg om naar Berducebo te komen. De Hospitales voert over de bergkam en dan omlaag naar Puerto del Palo op 1146 meter. De Hospitales geldt als oudste route. De route over Pola de Allende is er later bijgekomen. De stijging van 720 meter naar 1146 meter is zwaar. We doen over de eerste 11 km 4 uur. Ik ben zo trots op de wandelaars, dat ze dit zomaar doen! Nooit gedacht dat we dit zouden kunnen en er verwachtingsvol naar uit zien. “Zie mij daar nu lopen” van Acda en de Munnik laat ik horen en ik zie de trots ontstaan.

Even lopen we toch in de mist. Het is maar even en de mist is alweer opgetrokken als we een van de 3 overgebleven ruïnes van pelgrims hospitalen passeren.

Het blijft maar stijgen en dalen. Als de route van Pola de Allende erbij komt hebben we nog even pauze. Het is erg koud. We doen wat extra regenjassen aan tegen de kou. Voor we aan de daling naar Lago beginnen zijn we al 17 km onderweg. We voelen het goed. Het laatste stuk leek voor mij wel alsof de stijgingen steeds moeilijker gaan.

De daling naar Lago is eigenlijk het zwaarste deel. Degene die voor de route van Pola de Allende hebben gekozen, krijgen die ook voor de kiezen. Eindelijk komen we bij een bushalte uit aan de doorgaande weg. Volgens het boekje zou er een bar in Lago zijn. Helaas is die inmiddels gesloten.

De laatste 7 km gaan over een mooi pad evenwijdig aan de AS14. Door de bossen en vrijwel vlak. We zijn blij dat we er zijn. Maar ook zeker trots dat we het hebben kunnen doen.

14 reacties op “Camino Primitivo Samblismo Berducebo

 1. Wat fijn voor jullie dat deze route zo goed gegaan is
  De herberg is al enige jaren niet meer in gebruik, vonden wij ook een tegenvaller na zo’n inspannende etappe
  Foto’s doen mij weer terug denken aan vorig jaar, heel mooi allemaal

 2. Wat een prachtige tocht met steeds nieuwe uitdagingen.
  Dat is natuurlijk ook het mooie van (camino)lopen.
  Je leert veel meer te leven in het nu. Ipv in het verleden (wat al pasé is) of in de toekomst (waar je nu toch niets aan kan veranderen)
  En als je die kunst verstaat, blijft die xamino-smile vanzelf op je gezicht verschijnen.

  Nog fijne wandeldagen 🤩😘

 3. Iedereen kan vaak meer dan jezelf weet. Enthousiasme, doorzettingsvermogen, het groepsgevoel en motivatie zorgen ervoor dat het gewoon lukt. Een heel mooie prestatie!

 4. Hallo wandelaars, jullie hebben het maar gedaan, de Hospitalis, het is vrij pittig maar je krijgt er zoveel mooie ervaringen voor terug, dit vergeet je niet meer.

 5. Annemiek, geweldig dat je dit onderneemt.
  Elke dag weer een uitdaging, maar je bent al wat gewend. Geniet ondanks de inspanningen en uitdagingen.

 6. Er is iets misgegaan met mijn abonnement om jullie te volgen en nu heb ik alle dagberichten vanaf Doriga in één keer bekeken en gezien en gelezen hoe mooi het op jullie tocht is maar ook hoe jullie hebben moeten afzien. Petje af hoor! En ik voel mee met de tegenvallers als er een herberg of eetgelegenheid zomaar gesloten blijkt te zijn.
  Nog een heel mooi vervolg gewenst.

  Groetjes,
  Susan Moerman

 7. Ha wandelaars, weer een prachtige dag! Mooi om jullie te volgen, ik wens jullie een mooie reis. De foto’s van de mist zijn geweldig🤩
  Buen camino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.