Camino del Norte Penacastilla Santillina del Mar

16 juni, zeer heet 36 graden

Bij het bekijken van de route kwam ik erachter dat de afstand niet 20 km is, maar 29 km. Dat is voor mij veel te ver. Ik ga uitzoeken wat wel mogelijk is en in goed onderling overleg besluiten we het 1e deel over te slaan. We gaan 10 km met de taxi naar Mogro en beginnen daar.

Om 7 uur stond de taxi klaar en om 7.15 uur waren we aan het lopen. Het is ongekend warm hier. Vorige week was de weersvoorspelling in de middag 17-24 graden met noordoosten wind. De wind is nu oost en brengt dit hete weer. Waarschijnlijk draait die de komende dagen naar west. Dit betekent dat de temperatuur zal kunnen gaan zakken naar 23 graden. Voor ons was het fijn om 7.15 uur te gaan lopen. Het was toen al meer dan 20 graden.

In Mogro aangekomen bleek de route uit het boekje niet op maps.me te staan. Op de kaart zag ik dat het bij de kerk was. En wat gebeurt er? We krijgen hulp. Een hoofd uit een raam die ons gebaart om de kerk te lopen. Dat doen we en zien zo hoe we moeten lopen. Fraaie vergezichten over de heuvels en het water.

Na Miengo gaan we langdurig langs een kanaal, Ria Saja. Dat is even een vlak stuk tot aan Requejada. Daar zoeken we na 10 km een bar voor ons 2e ontbijt. We vinden er een waar we tostadas met tomaat kunnen krijgen. Wat zijn die Spaanse tomaten lekker!

Na deze welverdiende pauze gaan we verder. Het wordt al warmer, de Camino stijgt en daalt. Het valt me op dat de Camino del Norte veel asfalt kent. Rond 12 uur hebben we onze 2e pauze in de schaduw. “Disfrute la sombre” zeggen de Spanjaarden. Een heerlijke plek met ook nog een mooi uitzicht.

Dan hebben we nog 4 km te gaan. Een goede verdeling vinden we zelf, als we rond de 20 km lopen. 10, 6 en 4 km. Nog even de laatste loodjes. We zijn blij dat we binnenkomen in Santillina del Mar. We logeren er in albergue El Convento. Groot, veel ruimte buiten en een plek om ook binnen te zitten. Maar eerst ons verdiende etappe drankje in de tuin van restaurant El Jardin.

6 reacties op “Camino del Norte Penacastilla Santillina del Mar

  1. Verstandig om bij deze temperatuur geen 29 km. te gaan lopen. Een taxi biedt dan uitkomst. El Convento komt mij bekend voor. Ik heb daar ook geslapen tijdens mijn Camino del Norte. Deze Camino kent inderdaad regelmatig stukken op en langs autowegen. Dat doet een beetje aan het prachtige landschap langs deze route. Buen Camino vanuit Mijdrecht, waar de temperatuur ook aan het stijgen is naar 30+ graden.

  2. Het is zeker afzien met die warmte jullie zijn toppers en met regelmatig ff pauze gaat het zeker lukken. En dat etappe drankje (of …)hebben jullie zeker verdient.
    Hoop ook dat jullie met die warmte kunnen 😴.
    BUEN CAMINO.

  3. Pfff, ik vind jullie herl moedig om in die hitte te lopen! Doe vooral kalm en het is slim de route in stukjes te hakken met de eerste km,s nog redelijk ‘koel’! Heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.