Camino francais dag 2

21 april, mist, regen en kou 2-4 graden van Orrison naar Rochesvalles

Buffelen, beproeving of uitdaging?

Voor mij wel alle drie…. We hebben de Napoleon route af kunnen ronden. Dat is echt buffelen met zoveel hoogtemeters die maar niet ophouden, in de regen, kou en mist een beproeving. Hoe gaan we om met mist en regen en kou? Kunnen we accepteren dat het zo is? Maar ook de grote uitdaging! Afdalen door het bos met sneeuw en gladde stukken. En toch… genieten dat het is gelukt en dat we allemaal heelhuids zijn aangekomen in Ronchesvalles

Bij vertrek uit Orrison was het nog 2 minuten droog. We zagen al gauw dat we toch echt de regenkleding aan moesten trekken. Daarna volgt een stijging van een paar uur. Dat betekent met rustige passen blijven doorgaan.

Wat verder zagen we echt geen hand voor ogen. De wind stak op, meestal hadden we de wind in de rug. Dan gaat het nog. Ook hier leggen pelgrims steentjes neer. We voelen ons verbonden met al die andere pelgrims die ook op weg zijn. In gedachten gaan degenen mee, die voor altijd in ons hart zijn.

Jean Jacques van de refuge in Orrison was zeer gastvrij en behulpzaam. Hij had ons verzekerd vooral niet door het bos af te dalen, omdat het te glad en echt heel steil is. We zouden rood-wit moeten volgen en van de Camino afwijken. Er staat in ons boekje een uitroepteken, dat betekent pas goed op. De meesten van ons waren toch via het bos afgedaald. Trots ben ik dat ze het gedaan hebben. Gelukkig waren ze samen gebleven. Michiel en Ineke waren bij mij en wij hadden de weg gekozen. Die was zonder meer goed te doen.

In het bos was het prachtig. Hyacinten uit de Pyreneeën. Hele velden vol met paarse bloemen.

In de herberg van Rochesvalles zijn Nederlandse vrijwilligers aan het werk. Een van de vrijwilligers kent me. Jaren geleden heb ik hem geholpen aan een kamer in Santiago. We hoeven niet in de hele lange rij en we krijgen zo ons bed toegewezen. Het is hier helemaal vol. Zoveel mensen. We worden blij van die fijne extra aandacht. In de avond gaan we eten bij Hotel Posada. Een pelgrimsmenu en daarna naar de kerk voor de pelgrims zegen. Het was een heel bewogen dag….

12 reacties op “Camino francais dag 2

 1. Wat een doorzetters zijn jullie en dat met dit weer…hou de moet er in en geniet ervan want na dit alles gaat zeker de zon schijnen.BUEN CAMINO.

  1. Wat een prachtig verslag
   Als je dit leest wandel je mee
   Maar wat een weer ,hopen dat het vandaag beter is
   Nog veel plezier allemaal 😊

 2. Bikkels zijn jullie! Die sneeuw en gladheid in de Pyreneeën..bizar pittig lijkt me.
  Hopelijk nu rustig op weg naar Pamplona de komende dagen.

 3. lieve wandelaar, wat zijn jullie bikkels. Van mijn zus wist ik het we!!! Toppers zijn jullie allemaal. liefs voor mijn zus

 4. Wat een weer! Zo knap dat jullie het gedaan hebben, dan kun je daar wel voldaan op terugkijken. Hopelijk wordt het wel beter, wandelt toch zoveel lekkerder! Succes 🍀

 5. Wat knap van jullie allemaal met dit weer.
  Ineke, leuk jou op deze manier weer terug te zien.
  Allemaal veel suc6!

 6. Wat een geweldige prestatie! Ongelooflijk, in deze tijd van het jaar die sneeuw overal! Maar gelukkig allemaal goed aangekomen in Rochesvalles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.