Gelukkigerwijspad dag 1

24 mei, Amersfoort – Maarn, 20 km, beetje regen, 13 graden

In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord. Honderden mirakels vonden plaats en pelgrims kwamen van heinde en ver. Ook nu zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Wij gaan starten met het Gelukkigerwijspad, van Amersfoort naar Bunnik

 

Voor vandaag was nogal wat regen voorspeld. We hebben in de ochtend wat motregen. Vanmiddag droog en nu valt het er met bakken uit. Om 10 uur waren we bij het station in Amersfoort. Afkomstig uit alle richtingen, van Tilburg, tot Lelystad en Wolvega. Natuurlijk beginnen we de dag met een kopje koffie op een overdekt terras.

Vlnr Monica, Nettie, Ine en Lida

De officiële start is bij bij de Lieve Vrouwe Toren aan de pelgrimsdeur. Daarna vervolgen we onze weg door de binnenstad. Singels, oude gebouwen, het hofje van Poth. Net of de tijd heeft stilgestaan. Het is erg rustig op deze druilerige ochtend. Zo kunnen we er rustig van genieten.

Pelgrimsdeur Onze Lieve Vrouwe toren

De muren versierd met mooie teksten en gedichten. “Wat open jij voor mij als ik voor jou dicht?”

Via parken en bruggen gaan we de stad uit. Het Gelukkigerwijspad leidt ons door de mooiste parken.

We lopen door immense bossen en komen daarna door een heide gebied. Hazenwater. We kunnen ons voorstellen dat eind juli/augustus de paarse kleur goed tot zijn recht komt.

Ook gaan we door Kelderbosch, nog een heide gebied met mooi uitzicht gebied Treekerpunt. De enkele mensen die we tegenkomen treffen we daar. Daar gaan we de trap af en vervolgen de weg door het bos naar Maarn.

Een zeer afwisselende etappe. Het mooie centrum van Amersfoort, bossen, heidevelden met extra km vanaf het station en een klein extra ommetje (+2) In totaal 22 km. Tm Maarn zou het 17,3 km zijn. We komen precies bij het treinstation in Maarn uit. Omdat ik al op 22 km zat, hebben we ervoor gekozen om de laatste 5 km niet bij te doen. Zo was het voldoende voor vandaag. Vandaag “gelukkig wijs” stoppen we in Maarn.

Waarom was Amersfoort een bedevaartsoord? Bij de stadsmuur vind je het antwoord. Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Lees verder het verhaal.

Pelgrimsteken Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

Amersfoert MCCCCXLV: Amersfoort 1445. Het tafereel op de steen verwijst naar het Mirakel van Amersfoort, dat plaatsvond in 1444.

In dat jaar kreeg Griet Albert Ghysen, een dienstmeisje uit Nijkerk, een visioen waarin Maria haar aanspoorde te gaan kijken bij de stadsgracht van Amersfoort ter hoogte van de toenmalige Kamperbuitenpoort. Zij vond daar een stenen Mariabeeldje, dat eerder door Geertgen Arents in de stadsgracht was gegooid. Geestelijke Jan van Schoonhoven bracht het beeldje naar de Onze Lieve Vrouwekapel, waar vele wonderen gebeurden. Er kwamen van heinde en verre pelgrims op af.

Het stadsbestuur gaf in 1445 toestemming voor een jaarlijkse processie. Van de offergelden van de pelgrims werd de Lieve Vrouwe Toren gebouwd.

2 reacties op “Gelukkigerwijspad dag 1

  1. Wat een mooie route en wat fijn dat jullie foto’s willen delen. Het was niet het beste wandelweer maar dat zal er de voldoening niet minder om gemaakt hebben. Top dames 👊🏼👍🏼

  2. Ha wandelaars van het gelukkigerwijspad,
    Ik wens jullie een mooie wandeling de komende dagen. Herkende de route van vandaag volop. Ook hartelijk groet aan Netty! Ik duim voor zonneschijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.