Zuid Limburg dag 3

7 oktober, van Gulpen naar Holset 18 km, zwaar bewolkt, droog 15 graden

Hemelsbreed is het vandaag 8 km. Wij gaan voor een mooi traject langs Eys, Wahlwiller, Nijswiller, Vijlen, Mamelis en Orsbach.

Bij de Zwarte Ruiter konden we ook om 8 uur ontbijten. Zo lekker op het gemak, voor we vertrekken met een eitje, verse broodjes en jus d’orange.

Op weg naar Eys volgen we eerst de Gulp, later de Eyserbeek. Vooral over onverharde paden en graslanden. De kronkelende rivier rechts of links naast ons.

Als je goed kijkt zie je ook echte kabouters. Zelfs bij de paddestoelen als een laddertje omhoog.

Vlakbij Eys is een tunnel onder de spoorlijn van de stoomlocomotief, die in Eijsden start. In de zomermaanden kun je een een stukje met deze trein. Wij lopen onder het spoor door.

Op weg naar Wahlwiller gaan we de heuvels in. Boeren hebben een stukje grond beschikbaar gesteld waar de wandelaars over mogen. De routes zijn prima beschreven en worden waar mogelijk aangeduid met kleuren van palen. Rondom elk dorp heb je zo een netwerk. Omdat we verder weg gaan, zijn de beschrijvingen zo handig, de mooiste paadjes….

In Wahlwiller is staat de deur open en kun je een kaarsje aansteken. Alleen het voorportiek is open. Precies op dat moment was wel de plaatselijke bar open. We zijn van harte welkom in Gasterij Aan de Kirk.

Over een heuvel rug gaan we naar Vijlen.

Het laat me niet los…ook hier zien we schelpen van Santiago. Wie weet wanneer het weer mogelijk is..

Anneke is meestal snel. Geduldig wacht ze samen met Gerard. We vervolgen hier het pad naar links en meteen weer rechts.

Vanaf Vijlen maken we nog een grote lus langs Mamelis. Een dorp bij de Duitse grens dat bekend staat om de vakwerkhuizen. Hier was een molen, de Schoeermolen uit 1687, gebruikt voor het slijpen van naalden.

Een langdurig stijgend pad brengt ons naar Orsbach, net in Duitsland. Gisteren in België, vandaag het even de grens over.

Bij café Bellevue hebben we nog even pauze. In Duitsland is het op dit moment verplicht een mondkapje te dragen, als je een café binnen gaat. Een schitterend uitzicht, over het dal waar o.a. ook Lemiers en Holset liggen.

Hemelsbreed was het nog 3 km. Ook het pad door de velden is niet veel verder. Het laatste stuk is een smal pad tussen de gewassen. Nu is de mais het geoogst en de stolpen zijn nog goed te zien.

Om 15.45 uur komen we bij Holset aan. Wij mogen weer en zijn van harte welkom.

Het etappe drankje is verdiend. Deze heerlijke wandeldag van Gulpen naar Holset, zit er weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.