Paesens dag 2 Lauwersmeer

28 september, 18 km, mistig 17 graden

Vandaag was het de beurt aan een bezoek aan het natuurgebied Lauwersmeer.

Bij de wandelingen van Staatsbosbeheer vond ik wandelroutes van het Lauwersmeer. De Kollumeroord route van 10 km en Kolummerwaard, waarbij het vertrekpunt aan de parkeerplaats aan de Kwelderweg. Dat lijkt me wel wat.

Kollumerwaard

Het is zo leuk om voor mij onbekende gebieden te bezoeken. De Kolummerwaard is een uitgebreid gebied met weiden, rietvelden en watergebieden. Vandaag is de mist heel bijzonder. De herfstkleuren krijgen een diepe kleur, de lucht is grijs, er is geen wind. Totale stilte. Wat is dat genieten.

De gebieden zijn met elkaar verbonden met bruggetjes.

Af en toe heb je vrij zicht over het water. Het water ligt er rimpelloos bij. Eindeloos en door de mist toch eindig. Is er daarna toch een weg?

We waren van een parkeerplaats vertrokken en het blijkt een andere te zijn dan volgens de route was bedoeld. Geen probleem, met Topo GPS zie ik ook het wandelroute netwerk en zo hebben we de route terplekke aangepast. Als we toe zijn aan pauze, vinden we een picknicktafel. Even lekker uitrusten en dan gaan we weer verder.

We gaan een stukje verder met de auto en komen langs het mooie haven plaatsje Zoutkamp. We zitten hier op het terras aan de haven. En dat voor eind september. Heerlijk!

Daarna gaan we naar het oosten van het Lauwersmeer, naar een wandelgebied bij de Ballastplaat met een observatie punt.

Ballastplaat, ten zuiden van het Nieuwe Robbengat

Dit is een prachtige wandeling door een bosgebied. Op dit moment met heel veel paddenstoelen. Ik laat jullie graag mee genieten van deze herfst pracht. O.a. vliegenzwammen.

Onverwacht komen we bij een observatie punt met uitzicht over het Lauwersmeer. We zien grote groepen spreeuwen die dansend samen hun vlucht maken, kieviten, ganzen en een zilverreiger.

Ons B&B heeft een heerlijke woonkamer. Heerlijk rustig gelegen aan het eind van Paesens. Op advies zijn we vandaag naar het restaurant Het Raadsel van de Wadden en gisteren naar restaurant de Noorman. Beiden gelegen aan de haven. Zeker aan te bevelen!

Haven van Lauwersoog bij restaurant de Noorman

Morgen gaan we een dag naar Schiermonnikoog. Verwachtingsvol zien we ernaar uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.