Dagwandeling Kampina

13 september 2020, 18 km, zonnig 26 graden. NS wandeling van Boxtel naar Oisterwijk

Het startpunt is het station Boxtel. Op bovenstaande kaart aan de rechterzijde. Het eindpunt is Oisterwijk. We volgen de rode lijn.

We hadden ervoor gekozen de auto in Oisterwijk te parkeren, de trein naar Boxtel te nemen (5 minuten) en terug te lopen. Andersom kan ook. De wandeling is van 2 kanten goed bewegwijzerd. De route volgt vooral geel rood van het Brabantse vennen pad. Waar het afwijkt staat het NS logo erbij.

Eerst een km door Boxtel en daarna gaan we via de bossen naar de heide velden, die nog zo mooi in bloei staan.

Vandaag verwelkomen we speciaal Agnes die in 2015 mee op pad ging. Met mijn collega Jan Vermeulen, omdat ik toen een nieuwe knie kreeg. En ook An. Het loopt dit jaar anders. Zij zou van de zomer van Santiago naar Finistere en Muxia meegaan. Gezellig op pad met Tiny, Elly, Annemiek, Tessy, Josephine.

De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen liggen in een overgangsgebied van droge, arme zandruggen en vochtige, voedselrijke beekdalen. De oostelijke Kampina bestaat uit bossen en reliëfrijke heidevelden met daarin tientallen vennen en drassige laagten.
De oude, grove dennenbossen die rond de
eeuwwisseling op de hei zijn aangeplant, worden door Natuurmonumenten langzamerhand omgevormd tot
veel natuurlijkere loofbossen. Zowel de Kampina als de Oisterwijkse bossen en vennen zijn opgenomen in Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden.

Er zijn zoveel mooie natuurgebieden in Nederland, dat we kunnen blijven genieten. Rondom de café’s was het erg druk vandaag. Niet gek als het zo heerlijk weer is. Iets verder was het iets rustiger, met op de fietspaden ook veel drukte van fietsers.

Na 12 km hadden we pauze bij Restaurant Belvershoeve. Het terras was vol, voor ons was er een plekje binnen gereserveerd. Via de bossen gaan we terug naar Oisterwijk.

De NS route over de Kampina is aangepast. Je loopt nu veel meer langs de vennen. We passeren o.a. Kogelvangersven, Belversven, Goorven, Klein Aderven. Allemaal zeer mooi. Tot slot gaan we voor het etappe drankje in het centrum van Oisterwijk. Op een terras staat ” gereserveerd”… Kennelijk voor ons want we mochten gewoon gaan zitten.😉

4 reacties op “Dagwandeling Kampina

  1. Ja een mooie dag in deze onzekere corona tijd, ook ik heb genoten van de vernieuwde Kampina wandeling!!
    Mieke dank voor je goede zorgen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.