Dag 3 Valcarlos -Ronchesvalles

10 april, 13 km, regen, droog en buien 12 graden

Nog steeds is de Napoleon route officieel gesloten. Er ligt sneeuw in de hoger gelegen delen en daardoor is het niet toegestaan en loop je op eigen risico. Als er een ongeluk gebeurd krijg je € 5000 boete. Dat betekent dat we de Napoleon route niet gaan doen en we worden weggebracht naar Valcarlos. Wel een tegenvaller hoor, maar ik kan geen risico nemen?

De afstand is 5 km korter, maar met een stijging van 800 meter een zeer zware etappe. En net zo steil als een klein stukje naar Orisson, en nu zeker over 8 km. Om in Valcarlos te komen reden we over kleine weggetjes. Er staan koeien op de weg die echt niet uit de kant gaan. Ook niet als de chauffeur er toe aanspoort.

Het zou vandaag de slechtste dag van de week zijn met regen in de ochtend en middag. Direct in Valcarlos moesten we de regen kleding aan doen voor vertrek.

Ondanks de regen is het bijzonder mooi. We lopen in een dal met aan weerszijden gigantische rotsen. Deels over de weg, maar ook stukken over kleine bospaden. Zeer smal met aan de ene kant afgrond aan de andere kant rotsen. Steeds voorzichtig manoeuvreren.

Ook deze route is goed gepijld. Lichtgevende gele pijlen en ook de bekende Camino palen.

Meestal liepen Chris, Désiré en Tea voorop. Ieder op zijn tempo. Dat is erg belangrijk, om het vol te houden.

Op 1055 meter zijn we eindelijk boven. Alto don Simon. Daar is een prachtig kerkje. Niet meer in gebruik helaas. Domitilla en Frieda komen ook aan. Als kleine stipjes tegen de donkere lucht.

Dat is een verrassing als je door het sleutelgat naar binnen kijkt. Glas in lood dat prachtig licht doorlaat.

Na nog 1,5 km zijn we bij het klooster van Ronchevalles. Het voelt als geweldige prestatie. We zijn er allemaal blij mee. Hier treffen we ook de pelgrims die over de Napoleon route gingen. Er was veel sneeuw en soms kinderen ze het pad niet goed vinden. Een goede keus gemaakt!

We lopen langs de herberg en zien tot onze schrik “gesloten”. Dat kan toch niet denk ik. We hebben gereserveerd. Gelukkig ken ik de weg en weet de weg door de poort. Ja hoor. Ze verwachten ons al. We zijn net binnen en er volgt stromende regen. Op weg naar de bar vergeet ik mijn poncho. Toch nog nat geworden. Mijn nieuwe rugzak/regenjas poncho voldoet uitstekend.

4 reacties op “Dag 3 Valcarlos -Ronchesvalles

 1. Blijkbaar een zware en druilerige dag achter de rug. Maar laat het zonnetje binnenin maar schijnen. Veel goede moed . Buen Camino
  Aan mijn buurvrouw Frieda: Stap voor stap kom je er wel. Iemand loopt met je mee!
  Liliane

 2. Regen en natte paden waren misschien niet zo leuk maar… na regen komt zonneschijn. Dit wens ik jullie toe voor de komende dagen!
  Frieda, houd de moed erin. Iemand stapt met je mee!
  Aan allen: Buen Camino!
  Liliane Vanderstokken

 3. Wat een geweldige prestatie. Een alternatieve route maar toch ook heel mooi.
  Ik volg jullie en wens jullie allen Buen Camino!!! Nog heel veel wandelplezier.
  Mieke weer heel veel plezier met deze groep. Groetjes Roza

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.