Gedreven door een gunstige wind

Dag 13: 25 september 2018, Caldas de Rei – Padron (19 km)

Deel 2

We zijn in Padron. De spullen staan in de albergue, tijd voor een nadere kennismaking met deze plek. Pepe hebben we al ontmoet, tijd voor een bezoek aan de historische plekken en voor het eten van de lokale specialiteit.

Padron is de enige plek in Spanje waar apostel Jacobus de Meerdere bij leven geweest is.

De plek waar Dezelfde Jacobus na zijn marteldood omstreeks het jaar 44 AD per boot naar toe is gedreven.

Volgens de overlevering zou Jacobus in de 1e eeuw naar Padron zijn toegetrokken om daar het evangelie te verkondigen. Veel succes had hij niet. In de 7 jaar dat hij hier actief was heeft hij 2 (of 7 afhankelijk van de bron die je erop naslaat) bekeerlingen bereikt.

Van deze periode hangt in de kerk van Padron een schilderij.

De plek waar Jacobus er Spanjaarden heeft gesproken ligt boven op een heuvel bij Padron. Wij beklimmen vanmiddag de trappen naar de top.

De plek waar Jacobus heeft gepredikt is door ons bezocht. Op een open vlakte in een bosrijke omgeving horen en ervaren wij, midden in de rumoer van deze stad, stilte. Wij zien hier de stenen waar hij vermoedelijk heeft gestaan.

In het jaar 44 moet Jacobus, net als de andere apostelen, voor een concilie naar Jeruzalem en in datzelfde jaar sterft hij een marteldood.

Volgens de overlevering werd vervolgens in het begin van de 9e eeuw in Galicië een graf ontdekt met daarin de stoffelijke resten van Jacobus en twee andere personen.

In apocriefe brieven die door een aantal encyclieken zijn bekrachtigd, is beschreven hoe zijn lichaam daar na zijn dood is terecht gekomen.

Twee van zijn bekeerlingen zouden hem in een boot zonder roer of spanen hebben gelegd. Samen met hem zijn ze de zee opgedreven en bij gunstige wind en met de bescherming van een engel is hij in 7 dagen naar Padron gedreven, de plek waar hij 7 jaar heeft gewerkt.

Een aantal afbeeldingen hebben wij in de kerk en op de Fuente gezien. Dit schilderij hangt in de kerk.

Het bootje kwam tot stilstand tegen een meerpaal (El Padron). De leerlingen legden het lichaam van Jacobus op deze Padron die vervolgens spontaan begon te smelten en het lijk omsloot als een soort sarcofaag.

Het vermeende overblijfsel van deze Padron staat in de kerk van Padron.

Met eens ossenwagen is de sarcofaag en zijn de overblijfselen van zijn twee leerlingen vervolgens rond de 11e eeuw naar het huidige Santiago gebracht. De stad die naar hem genoemd is (Sint Jacobus = Santiago) en waar nu jaarlijk duizenden pelgrims naar toe lopen en fietsen. Hij moest eens weten, zijn ‘succes’ in Europa kwam pas na zijn dood.

(Bron: www.tenbunderen.be)

Met het bezoek aan deze plekken voldoen wij aan de criteria voor het verkrijgen van een Pedronia, een certificaat dat uitgegeven wordt door deze gemeente aan Pelgrims die dit stuk van de geschiedenis van de pelgrimsroute hebben willen ervaren.

Na deze rondwandeling en kennismaking met deze geschiedenis en met deze twee bijzondere plekken, zijn wij best heel blij met dit certificaat. Grote vraag is hoe wij die ongekreukt in de rugzak mee naar huid nemen. Maar ach, gelukkig hebben wij de foto’s nog?.

Na deze ervaring vol geestelijke voeding wordt het tijd voor een goede maaltijd. En natuurlijk ontbreekt het overheerlijke streekgerecht, de pimientos de Padron, daarbij niet. Dit zijn hier in de omgeving ontwikkelde en gegroeide groene pepers die gefrituurd en met zeezout met steel en al gegeten kunnen worden.

In close-up ( ze smaken lekkerder dan ze er uit zien)

Samen met Nico en Barbara loop ik daarna nog een rondje door de stad. Een bijzonder fijne plek waar wij allemaal nog wel een dagje extra zouden kunnen genieten van de stilte op de heuvel.

3 reacties op “Gedreven door een gunstige wind

  1. Wow dank je wel Irene, ik ben geraakt door je bijzonder mooi geschreven verhaal over Jacobus en Padron.
    Dames ik heb jullie via de mooie verslagen op de voet gevolgd, zeker de laatste paar etappes die mij terug brachten naar mijn Camino Portugues in april dit jaar. Ik liep de landroute en heb ook een knuffel van Pepe gekregen. Ik heb van jullie Camino genoten. Ik wens jullie voor vandaag een hele mooie laatste etappe die eindigt in Santiago, vanwaar de reis in jullie nieuwe leven begint.
    Geniet van de ervaring van Santiago. Warme groet, Rianne

  2. Ik wandel nog steeds met jullie mee en word ook op deze manier “gevoed”. Fijn om de achtergrond info over Jacobus te lezen. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.