Dag 2 Morgade – Portomarin

2 september, 10,5 km half bewolkt 25 graden

Was het gisteren de stijging naar 660 meter, vandaag gaan we terug naar 310 meter hoogte.

In Casa Morgade hadden we een 6 persoonskamer met allemaal gewone bedden. Dat is fijn! Na de stapelbedden van de eerste dag weten we dat alweer te waarderen. Een pelgrimshand is zo gevuld….

Vanaf Casa Morgade beginnen we eerst met kleine stijgingen, kleine paadjes langs velden van de boeren. Hier en daar zie je dat deze weg van oudsher een Camino is, met rustbankjes die er al heel lang lijken te staan.

Een klein stukje verder vinden Tine en ik de 100 km paal. We waren even wat achter gebleven om het vest uit te doen. Gisteren avond was er een verkoelende regenbui die de meeste hitte heeft laten verdwijnen. Al snel was het warm genoeg.

Onze eerste stop was bij Mercadoiro, een terras met uitzicht over het dal.

In dit seizoen zijn veel winkeltjes en barretjes bij de boeren. Deuren versierd met Jacobus. Verrassend, we geven onze ogen de kost.

In september zijn de bramen rijp en de donker blauwe zijn heel zoet.

Zo lopen we langs Vilacha. Daar proberen ze pelgrims naar binnen te lokken met een uithangbord met deze voeten. Ik denk aan de tekst van Arnold en Hubertus van de herberg “l’Esprit”.

“Wandelaar, jouw voetstappen zijn de weg, niets meer; Wandelaar, er is geen weg, de weg maak je al lopende”

Bij Portomarin is de route herzien. Je kunt nu kiezen tussen de historische route, die heel moeilijk te begaan is. Uit ervaring van een vorige keer weet ik dat het niet alleen moeilijk maar ook gevaarlijk is. Hier wachten we even op elkaar.

Portomarin ligt aan een groot stuwmeer, Embalse de Belesar. De oude stad is te zien en ook de brug die normaal gezien onder water staat. Het water is extreem laag. Ik heb het nog niet zo laag gezien.

Na de grote brug wacht ons een lange trap (40 treden..?) Daar zitten Elly en Gré te wachten voor we het stadje binnenstappen.

Het oude deel is helemaal onder water verdwenen, alleen de kerk San Xian is verplaatst naar het dorp wat nu boven het stuwmeer is opgebouwd.

4 reacties op “Dag 2 Morgade – Portomarin

  1. Ohh ik herinner mij nog zo goed dat ik hier met jou en Marijke liep, wat een mooie reis was dat en wat geniet ik nog iedere dag van deze herinneringen.
    Fijn dat je toen onze gids wilde zijn.
    Ik heb grote bewondering voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.