Dag 1 van Jan Porto – Vila Cha

Wie durft verdwalen, vindt nieuwe wegen!
20 juni 2016
Porto (Matosinhos) – Vila Cha (19 km)

Hostel Bar Tony

Prachtig en zonnig weer tot 25 graden

Vandaag starten we dan definitief onze Camino Portugues;  deze camino gaat van Porto naar Santiago, van Portugal naar Spanje. Eerst volgen we een stukje de kust naar Vila do Condo en daarna volgen we de binnenlandse route via Rates, Ponte de Lima, Tui, Redondela, Pontevedra, Caldas de Rei en Padron naar Santiago. In totaal zullen we ongeveer 250 km stappen in een 2-tal weken.

image

De groep heeft niet zo goed geslapen vannacht en een brandalarm maakte het er niet gemakkelijker op. Ze zijn wat gespannen voor wat komen gaat en zelfs mijn ontwapende humor kan hen niet geruststellen…

De groep beslist gezamenlijk om onmiddellijk te starten; ik kan ze niet verleiden tot een verder bezoek aan Porto. Hoogstens kan ik een kleine omweg maken via de bekende historische en artistieke boekenwinkel Livrario Lello & Irmão. Het mag volgens verschillende bronnen één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De Livraria Lello combineert een neogotische stijl met art nouveau-elementen en is al open sinds 1906.

En natuurlijk hebben de mede-pelgrims allemaal veel teveel mee; ik krijg haast medelijden met hun ruggen, heupen en knieën. Ze hebben dubbele porties deodorant mee, soep genoeg voor een voetbalploeg, handdoeken voor boven, onder en ikweetnietwaar, shampoo voldoende voor een bejaardentehuis, regenjas en poncho om zeker te zijn dat het niet zal binnen regenen, …

Het belangrijkste hebben ze echter vergeten: ijsblokjes en koekjes voor de gids! (Tip: mijn lievelingskoekjes zijn bokkenpootjes en lukken van Jules Destrooper).

We nemen de metro van Porto bijna tot in Matosinhos (Mercado). En vanaf dan is het genieten van een prachtige zee, een verkoelende zeebries en zalig wandelweer. De foto’s spreken voor zich…

image

De vuurtoren van Matosinhos.

image

image

image

image

De Memória obelisk van Matosinhos opgericht bij de ‘bevrijding’ in 1832

image

image

image

5 reacties op “Dag 1 van Jan Porto – Vila Cha

  1. Hoi Jan, bedankt voor het verslag van deze eerste dag. De kop is er af . Als deze groep één keer met jou is mee geweest zal de volgende keer die rugzak voor de helft minder wegen. Wim heeft echt heel veel thuis gelaten, en toch genoeg bij. Aldoende leert men.
    Buen Camino .

  2. Lekker weertje, toch echt beter dan regen, geweldig al die foto’s. Voor de hele groep en natuurlijk ook de gezellige gids heel veel succes, extra knuffel voor Linda, liefs Sonja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.